Five Years of Hate and Devotion

ponedjeljak, 18.04.2011. - petak, 29.04.2011.
Projekt6_500

Ta je prva izložba bila nastavak njihovog, do tada neobznanjenog zajedničkog djelovanja, započetog 2006. godine. Umjetnici koji će se predstaviti publici su: Tea Hatadi, Zdravko Horvat, Igor Juran, Martina Miholić, Maja Rožman i Karla Šuler.

Iako je rad članova grupe bio poznat s njihovih samostalnih i skupnih izložbi, ovdje je u novom kontekstu, unutar zaokružene cjeline i uzajamnih reakcija, dobio drugu dimenziju. Pojedinačne ideje i ostvarenja te samostalno djelovanje i predstavljanje autora prerasli su u otvorenu komunikaciju, rasprave i zajedničke nastupe, što je pridonijelo osvještavanju njihovog rada te pozicioniranju unutar struke i društva. Djelovanje u Projektu6 nekim je autorima bilo pokretač i inicijator većeg angažmana u vlastitom radu te poticaj otvaranju i izlasku iz pozicije samozatajnog umjetnika. Kod drugih je pak smirivalo te stišavalo burne reakcije i glasne nastupe.

Njihova je suradnja na prvoj izložbi bila zanimljivo i dragocjeno iskustvo koje ih je ohrabrilo za nastavak projekta. Dobar odjek premijernog nastupa dao je zamah novim idejama i izazovima. Uslijedile su izložbe te gostovanja po Hrvatskoj i inozemstvu: Zagreb, Križevci, Rijeka, Osijek te Bristol, London, Sarajevo i Beograd.

Prihvaćanje različitosti, prevladavanje nesuglasica te povezivanje u cjelinu oko zajedničkih nastojanja put je kojim je Projekt6 prolazio u ovih pet godina iskušenja i razmatranja grupnog rada. Sami su ih odredili kao godine mržnje i odanosti čime otvoreno priznaju muku i odgovornost funkcioniranja zajednice. Radovi na obljetničkoj izložbi to jasno pokazuju i razotkrivaju pojedinosti stvaranja unutar kolektiva. To je pogled unatrag i pogled iznutra šestorke združene u projekt koji ih je istodobno motivirao, afirmirao i konfrontirao. Ovo je rekapitulacija njihovih razmišljanja o ulozi grupe i pojedinca u njoj u kontekstu umjetnosti i u kontekstu životnih situacija, predstavljene kroz radove temeljene na pamćenju, promatranju, prosuđivanju. Slojevi događanja dani su nam na uvid kroz riječi, fotografije, crteže, objekte, snimke, dokumente, okupljene u priču o nastajanju, pristajanju i nestajanju.

Otvorenje počinje u 20 sati.


Povezano