Erozija vrijednosti

četvrtak, 25.02.2016. - petak, 04.03.2016.
mesokombinat_630

Zagreb, Galerija SC, 26. veljače – 5. ožujka

U Galeriji SC se u petak, 26. veljače, s početkom u 20 sati održava otvorenje izložbe Mesokombinat umjetnika Nebojše Vukovića.   

“U svom novom video radu Mesokombinat Nebojša predstavlja osjetljivu temu iz njegove matične sredine, Bilja u Baranji, koje je prolazilo kroz redovite gospodarsko-političke devastacije. Regija koja se spominje jedino u kontekstu dnevno-političkih kalkulacija, prostor je sustavnog političkog nasilja i institucionalnog nemara. Duboko marginalizirani, njeni stanovnici prepušteni su samima sebi dok bespomoćno promatraju dezintegraciju društvenog, ekonomskog i kulturnog tkiva od kojeg je skrojen njihov identitet. Ključan dio njihovog identiteta bio je upravo nekadašnji gospodarski div Belje, koji je bio više od pukog ekonomskog subjekta mjesta. Onaj snažan društveni i kulturni život koji se od Austro-Ugarske pa do kraja Jugoslavije oko Belja gradio, erodirao je i u kratkom roku zaboravljen u periodu nacionalistički inducirane tranzicije prema neoliberalnom kapitalističkom idealu. Upravo je ova erozija vrijednosti od društvenog prema onom feudalnom partikularnom interesu tema rada Nebojše Vukovića“, stoji u predgovoru kustosa Vladimira Tatomira.

Izložba se održava u sklopu projekta Oni dolaze…, a njegov je cilj promovirati mlade autore koji su tek (ili još nisu) napustili sustav Akademije te se upoznaju s novim sustavima i kodovima koje diktira umjetnička „scena” izvan nje. Umjetnici na projektu rade s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima te zajednički realiziraju samostalne izložbe. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih umjetnika i kustosa čime se razvija mreža novih generacija te se ulaže u buduće zanimljive projekte.

Izložba je otvorena do 5. ožujka, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Više informacija potražite na službenoj i Facebook stranici.


Povezano