Digitalni oksimoron

Split, Galerija MKC
četvrtak, 28.03.2024. - srijeda, 17.04.2024.
Kadar iz rada "eNTRANCE SET UP" (2023.), Toni Meneglejte

U četvrtak, 28. ožujka u 19h u Galeriji MKC otvorena je skupna izložba slovenskih i hrvatskih umjetnika_ca Digitalni oksimoron koja kroz različite umjetničke prakse promišlja o materijalnoj strani digitalnih tehnologija. U izložbi sudjeluju: Dina i Vedran Gligo (Format C), Hrvoje Hiršl, Petra Mrša, Toni Soprano Meneglejte, Andrej Škufca, Igor Štromajer i Ivana Tkalčić.

Izloženi radovi bave se osjećajem nematerijalnosti digitalnih tehnologija i posljedicama te “prividne dematerijalizacije u odnosu na druge industrije” pojašnjava kustosica izložbe Irena Borić. “U odnosu na druge tehnologije i industrije, trag digitalnih tehnologija još je ‘podmukliji’ jer je teško osvijestiti da digitalni otpad nije samo hardver i računalni monitori, već ima ekološke, društvene, političke i ekonomske posljedice. Stoga izložba Digitalni oksimoron predstavlja umjetničke prakse koje se bave različitim poetikama i politikama digitalnih tehnologija s ove strane ekrana”, navodi Borić u popratnom tekstu.

Umjetnik Hrvoje Hiršl u radu clickmassage.click (2016.) poigrao se odnosom fizičkog i digitalnog svijeta tako što je postavio online oglase s nazivom rada, koji se nalaze i na Kulturpunktovoj naslovnici, pozivajući posjetitelje raznih mrežnih lokacija na interakciju. Klikom na oglas, posjetitelji izložbe će fizički osjetiti titraj dok leže na vibrirajućim madracima postavljenim u galeriji.

Više informacija o izložbi možete pronaći ovdje.


Povezano