Darko Aleksovski: Never Not in Love

Split, Prostor
petak, 12.05.2023. - petak, 09.06.2023.
FOTO: Zoran Shekerov

U splitskom kreativnom hubu Prostor, u organizaciji platforme Culture Hub Croatia u petak, 12. svibnja u 19 sati otvara se izložba makedonskog umjetnika Darka Aleksovskog Never not in love. Riječ je o interdisciplinarnom i participativnom umjetničkom projektu sastavljenom od dva zasebna rada nazvana Love Letters to Loneliness i Waves.

Love Letters to Loneliness proizlaze iz intimnih ispovijesti u formi pisma, koja nije moguće kronološki locirati. Pisma su publici ponuđena na čitanje, uz mogućnost da čitatelj zakorači u sasvim osoban svijet emocionalnih izazova i teških situacija, pretočenih u riječi. Serija se sastoji od sedam radova nastalih na pisaćem stroju. Pisma su neadresirana i nikad poslana, ali su upućena određenim osobama. Izvorna ljubavna pisma sastavljena su, editirana i natipkana 2018. godine. Aktualne verzije editirane su i pretipkane 2023. godine posebno za ovu izložbu u Prostoru. Pisma su na engleskom i hrvatskom jeziku.

Waves je site-specific instalacija, sastavljena od crteža velikog formata raspoređenih po izložbenom prostoru. Crteži komponiraju kontinuirani morski pejzaž inspiriran Splitom koji smješta publiku – čitatelje pisama – u specifično konstruirano okruženje koje evocira drugačiju kontekstualnu interpretaciju ljubavnih pisama.

U sklopu izložbe, u ponedjeljak 15. svibnja od 18 do 20 sati umjetnik će održati Love Letters Workshop, eksperimentalno proširenje izložbe kojemu je cilj stvoriti participativno ozračje u kojem sudionici pišu svoja vlastita ljubavna pisma namijenjena određenoj osobi, gradu ili mjestu, ali i samima sebi. Program će se održati na engleskom jeziku, ali sudionici mogu pisati pisma na jeziku koji preferiraju, te ih na kraju radionice podijeliti s drugima tako da ih pročitaju, odglume, otpjevaju ili nekome poklone. Radionica je otvorena za javnost i besplatna, a prijave se primaju do nedjelje, 14. svibnja putem elektroničke pošte.

Izložba se može pogledati do 9. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 19 sati.


Povezano