Darko Aleksovski: Mala izložba za sanjarenje

Zagreb, Garaža Kamba
petak, 01.03.2024.
FOTO: Garaža Kamba

Nova sezona Garaže Kamba započinje uz izložbu i radionicu Mala izložba za sanjarenje Darka Aleksovskog, makedonskog umjetnika čija se praksa rastvara kroz rad sa slikama i kreativnim pisanjem. Otvorenje izložbe je u petak, 1. ožujka u 19 sati. Izložba je nastala u suradnji s umjetnicima Stelom Mikulin i Željkom Beljanom, a svi zainteresirani_e imaju priliku doprinijeti izložbi kroz sudjelovanje u radionici zineova koju se održava u srijedu, 28. veljače u 17 sati.

Mali priručnik za sanjarenje serija je samoobjavljenih fanzina usmjerene na naš vječno promjenjivi svjetonazor te nastanak specifičnih mjesta, predmeta i situacija kao aktivacijskih točki za sanjarenje prilikom kojih se naša mašta isprepliće sa sjećanjima. Mala izložba za sanjarenje produžetak je ciklusa zineova Mali priručnik za sanjarenje, a zineovi predstavljaju medij za istraživanje putem raznih vizualnih i narativnih istraživačkih metoda.

Projekt preuzima neke utopijske koncepte iz queer teorije kako bi istražio krajolike kao nove metafore, poput krajolika zaprepaštenja i agorafilije, objašnjava najavni tekst koji uz umjetnika potpisuje Sara Mikelić. Krajolike zaprepaštenja predlaže J. E. Muñoz (Cruising Utopia: The Then and There of Queer Futurity, 2009) kao način da se “nadmaše ograničenja otuđujuće sadašnjosti [koja] omogućuje da se vidi drugačije vrijeme i mjesto.” Aleksovski koristi ovaj termin kao početnu točku za pronalazak priče o mjestu iz sjećanja koje nosi neko osobno značenje. Agorafiliju je predložio Paul B. Preciado (An Apartment on Uranus, 2019) kao ljubavnu strast koju je izazvao grad u kojem materijalne granice između gradskih ulica i nečijeg tijela postaju toliko zamagljene da “karta postaje anatomija.”
Projekt ima važan suradnički i participativni aspekt kroz koji Aleksovski poziva druge umjetnike da doprinesu vizualnim ili pisanim materijalom za jedno izdanje. Umjetnice Ivana Spiroska, Simona Mančeva i Can Demir gostovale su u četvrtom, petom i jedanaestom broju, a prvi participativni broj nastao je u sklopu radionice čiji je domaćin bio queerANarchive (Split) u ožujku 2022. Mala izložba za sanjarenje podijeljena je u tri međusobno povezana segmenta: dvanaest prethodnih brojeva, novi kolaborativni broj s naglaskom na tekstil nastao u suradnji sa Stelom Mikulin i Željkom Beljanom, te radove nastale na radionici participativnog zinea.

Kao prateći program izložbe, održat će se jednodnevna participativna radionica izrade zineova. Polaznici će koristiti različite materijale za crtanje, savijanje, lijepljenje i šivanje kako bi napravili vlastite zinove koristeći se podjednako vizualnim i tekstualnim izražajnim sredstvima. Tragovi i rezultati radionice postat će dijelom izložbe. Prvo participativno izdanje ostvareno je kroz zajedničku radionicu u organizaciji queerANarchive (Split, ožujak 2022.).

Broj mjesta na radionici je ograničen i potrebno se prijaviti putem maila, na adresu garaza.kamba@gmail.com.


Povezano