Danijel Žeželj: Umjetnik u gladovanju

Zagreb, Galerija Forum
petak, 05.05.2023. - ponedjeljak, 05.06.2023.
Danijel Žeželj, Umjetnik u gladovanju

U suorganizaciji 16. Subversive Film Festivala i Kulturno informativnog centra, u petak, 5. svibnja u 19 sati u Galeriji Forum (Teslina 16), otvara se izložba Danijela Žeželja pod naslovom Umjetnik u gladovanju.

Poznati zagrebački autor stripova, slikar, animator i ilustrator na izložbi će prikazati ciklus nastao za njegovu novu grafičku novelu Kao pas, inspiriran književnim djelima Franza Kafke (Proces, Dnevnici, Carevo pismo, Umjetnik u gladovanju, Plave bilježnice itd.). Kroz grafičku novelu kojoj je okosnica pripovijest Umjetnik u gladovanju, Danijel Žeželj vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet. Kafka je autor koji je anticipirao besmisao građanskog društva u 21. stoljeću koji se sve jasnije manifestira u međunarodnoj politici i ekonomskim krizama. Žeželjev pristup umjetničkom stvaralaštvu je neprestani pokušaj aktivnog djelovanja u svijetu kroz vlastiti medij – strip i crtež.

Sam autor o svome novom ciklusu govori: “Kafka jest na jedan način zastrašujući, upravo zbog proročanske preciznosti kojom opisuje odnos pojedinca i društva, ali istovremeno meni je i krajnje duhovit i bez te dimenzije duhovitosti i duhovnosti, unatoč i usprkos svemu, bio bi nečitljiv, neizdrživ. Sukob kontrasta meni je blizak i crtež koji se gradi na kontrastu svjetla i sjene čini mi se primjeren Kafkinom univerzumu.”

Uz tekst Žarka Paića katalog, čije grafičko oblikovanje potpisuje Dejan Dragosavac Ruta i izdaje Subversive Film Festival, donosi tekstove Frane Dulibića i Feđe Gavrilovića, te razgovor s Danijelom Žeželjem.

Danijel Žeželj autor je stripova, slikar, animator i ilustrator. Stripove i ilustracije objavljivao je u Europi, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi. Objavljivao je s izdavačima Marvel Comics, DC Comics/Vertigo, Dark Horse, Image, Heavy Metal, The New York Times, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, Dargaud, Glénat, Grifo Edizioni, Eris Edizioni, itd. Autor je dvadeset i pet strip albuma i osam kratkih animiranih filmova. Od 1997. ostvario je niz multimedijskih performansa koji povezuju slikanje uživo, animaciju i glazbu uživo u jedinstvenu narativnu formu, izvođenih u Europi i SAD-u. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat. Također je izveo brojne multimedijalne performanse u Zagrebu, Bostonu, Peruggi, Rimu, Bolonji.

O izložbi koja ostaje otvorena do 5. lipnja, govorit će umjetnik Danijel Žeželj, umjetnička direktorica Subversive Festivala Dina Pokrajac, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, ravnatelj Kulturno informativnog centra Hrvoje Hribar i Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić.


Povezano