Danas je jučer bila budućnost

ponedjeljak, 28.11.2011. - ponedjeljak, 12.12.2011.
zgraf11_grapus_480

U utorak, 29. studenog u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba Ususret Zgrafu – Danas je jučer bila budućnost. Izložba će dati kronološki prikaz dosadašnjih 10 izdanja ove manifestacije i predstaviti komunikacijski dizajn njenog 11. izdanja koji je osmislio autor Damir Bralić

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Zgraf 11 održat će se od 15. ožujka do 5. travnja iduće godine u Zagrebu, a izložba u Galeriji ULUPUH dio je njegova najavnog programa. Autori izložbe obradili su tridesetpetogodišnju povijest ove manifestacije, njenih dosadašnjih 10 izdanja, i odabrali najzanimljivije momente – protagoniste, teoretičare, koncepte i radove. U svom radu, na umu su imali koncepciju Zgrafa 11 posvećenog društveno odgovornom dizajnu. Dejan Kršić u uvodnom tekstu kazao je da: “Zgraf 11. želio bi iznova tematizirati pitanja o odnosu dizajna i društvene, socijalne i političke modernizacije u postindustrijskom vremenu. Afirmirati ideju dizajna koji je više na strani društvenog razvoja nego pukoga gospodarskog rasta. (…) Ukoliko dizajn i vizualne komunikacije danas relativno uspješno reklamnim diskursom prenose i konstruiraju fikcijske slike stvarnosti, da li je zamislivo da podjednako uspješno prenose i informacije o drugačijim stvarnostima, da konstruiraju i u javni prostor unesu slike mogućih stvarnosti, društva budućnosti?” 

Na izložbi u Galeriji ULUPUH između ostaloga pokazat će se primjeri angažiranih plakata francuske grupe Grapus koji su bili izloženi na Zgrafu 3 1981. godine. Na izložbi će također biti postavljeni tekstovi Ješe Denegrija koji na onovremeni način artikuliraju teme i probleme u dizajnu aktualne i danas. Ova promišljanja i radovi u dijalogu su s novom generacijom autora, dizajnera i teoretičara dizajna, onih koji slijedeći tradiciju istovremeno pokušavaju artikulirati potrebe današnjeg trenutka. 

Izložbu možete pogledati do 13. prosinca. Ulaz je slobodan.

 


Povezano