Biot(r)op 1234765

četvrtak, 21.11.2013. -
biotrop_1234765_630

U Galeriji Modulor, u petak, 22. studenoga, u 19 sati, bit će otvorena izložba Tonke Maleković Biot(r)op 1234765, nastala u suradnji s Lukom Bekavcem.

“Večeras galerija Centra za kulturu, ako još uopće postoji, vjerojatno izgleda poput smetlišta, podzemnog tunela zatrpanog hrpama krame, rekvizita bez jasne namjene, razderanih plakata, fotografija i objekata koji su zauvijek izgubili svoju atribuciju, i sve to počiva među sjenama oštrih listova, pod njihanjem grana pajasena što u tim ruševinama stvaraju ozračje nekakvog uništenog kolonijalnog carstva u tropima.

Međutim, sve je počelo davno prije, kad je netko rekao kako na Trešnjevci ‘više nema mjesta’. Sjećam se kako sam već tada pomislio da se to ne odnosi samo na katastrofalne urbanističke tjesnace i slijepe ulice, niti zagušenje prometa koje je biciklistima, a prolaskom vremena i pješacima, onemogućilo svako kretanje. Učinilo mi se da je riječ o nečemu drugačijem: o sažimanju materije u zgrčenu, izobličenu konstrukciju, o kompresiji koja u tom fragmentiranom krajoliku stvara nulte točke, mrtve prostore, geometrijski nemjerljive, slične ubodu iglom u istrošeno tkanje našeg prostorvremena. 

Poput inverzije tijeka, napuknuća u dnu korita, ubodi su počeli propuštati nešto drugo, i kao da je kretanje kojim to polako izbija i raste počelo upravo na onim križanjima materijala gdje najviše ‘nema mjesta’, nalik filamentima crne tvari, greškama gradskog planiranja koje se pretvaraju u cvjetove čiste negacije”, piše Luka Bekavac u najavi projekta.

Tonka Maleković (Zagreb, 1982.) diplomirala je 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. izlaže na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko umjetničkih nagrada i umjetničkih rezidencija. Članica je HDLU-a, HZSU-a i Udruge za suvremenu umjetnost Slobodne veze.

Luka Bekavac (Osijek, 1976.) od 2006. radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pisao je tekstove različitih profila za Zarez, Quorum, Tvrđu, Gordogan, Frakciju, Književnu reviju, 15 dana, Akt te emisije Trećega programa Hrvatskog radija i Radija 101. Objavio je romane Drenje (2011) i Viljevo (2013).Povezano