Artikulacija zajednice

ponedjeljak, 13.11.2017. - petak, 01.12.2017.
motel_trogir_630

MOTEL TROGIR je projekt i građanska kampanja za zaštitu modernističkog naslijeđa druge polovice 20. stoljeća pokrenut 2013.godine. Sastoji se od nekoliko segmenata: istraživanje, izdavaštvo, zagovaranje, umrežavanje, međunarodna suradnja, umjetnički projekt. Nakon Bijenala mladih Europe i Mediterana u Milanu i Tirani, u Galeriji VN u utorak, 14. studenog, u 19 sati zagrebačkoj će publici prvi put biti predstavljen segment umjetničke produkcije projekta.

Predstavit će se umjetnici Gildo Bavčević, Igor Juran, Gaja Mežnarić Osole & Nuša Jelenec, Neli Ružić, Lana Stojićević, Katharina Swoboda, Nikolas Ventourakis, Ana Zubak.

“Upitani jednom prilikom kako vidimo umjetničku produkciju unutar projekta MOTEL TROGIR, odgovorili smo kako svaki puta pokušavamo artikulirati neki vid zajednice: umjetnička produkcija je dio kampanje MOTEL TROGIR, ali ne nužno i njezina ilustracija. Tu dolazimo na kompleksan teritorij i odnose u kojima nam je jako važno razjasniti što zapravo proizvodimo, kako, ali i koja su naša polazišta te (politička) stajališta. Dakle, početni input je prilično jasan, ali dalje, recimo, nemamo kontrolu. 

U trenutku kada umjetnik/umjetnica počne raditi na određenoj ideji, projektni tim Motel Trogir služi im samo kao podrška, i konceptualno i organizacijski. Naravno, pokušavamo utjecati i na ishod umjetničkog istraživanja, u smislu poticanja dijaloga ili sugestija, ali na kraju dana umjetnici sami oblikuju svoj rad, preuzimaju odgovornost za njega, a mi ih tretiramo kao dio zajednice Motel Trogir.

Radovi koje ovom prilikom predstavljamo samo su pogled na jedan dio umjetničke produkcije projekta od 2014. do 2017. godine – od prvih intervencija u javnom prostoru Trogira, kada je Neli Ružić realizirala svoju svjetlosnu instalaciju Stolen Future, preko rada s internacionalnim umjetnicima na intenzivnim ljetnim rezidencijama i studijskim putovanjima (Alice doesn’t live here anymore, 2015. godine i The East is West of the West, 2016. godine), predstavljanja na dva izdanja Bijenala mladih umjetnika Europe i Mediterana (u Milanu i Tirani), sve do recentnih tematiziranja kompleksa Koteks-Gripe u Splitu kroz program Urbane praznine/Rethinking the Void. 

Kao svojevrstan ekskurs, praksu nevezanu uz produkciju projekta Motel Trogir, u izložbu smo uvrstili i rad Lane Stojićević. Radi se o maketi, studiji slučaja (bungalova) Vitićeva motela u Biogradu, koji je u stvarnosti „preuređen“ (obojen žutom i zelenom) i dograđen dvoranom za vjenčanja, a umjetnica mu je nadogradila još jedan kat i dodala krov”, stoji u najavi događanja. 

Izložba je otvorena do 2. prosinca.

Motel Trogir je projekt udruge Slobodne veze.  


Povezano