Afirmacija mladih fotografa

srijeda, 03.10.2018. - srijeda, 03.10.2018.
bmf_630 FOTO: Biennale hrvatske mlade fotografije / Facebook

U petak, 5. listopada u Kapetanovoj kuli u Zadru s početkom u 20 sati otvara se IV. Biennale hrvatske mlade fotografije

Četvrto izdanje Biennalea hrvatske mlade fo­tografije odvija se pod krovnom temom Refleksije koja nudi široku paletu interpretacije što je vizualno čitljivo iz ovogodišnjeg postava. Mladi auto­ri i autorice apstrahirali su pojam refleksije u gradiranim odnosima između društva i pojed­inca, asocirali ju s autorefleksijom te interpre­tirali sjećanja kao refleksije na prošla zbivanja. 

Ovogodišnji pobjednik Ivan Buvinić kroz soci­jalno angažirani ciklus Romsko naselje Josip Rimac donosi portrete osoba koje pripada­ju nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj. Prema riječima autora “to je zajednica na koju se neprestano zrcale predrasude društva” koje ovim ciklusom nastoji anulirati na način da ih portretira u trenutcima koji su bliski got­ovo svakoj osobi – nesputanoj dječjoj igri u okruženju obitelji i kućnih ljubimaca. Drugonagrađeni Bartul Pejković u ciklusu fo­tografija Split 3 bilježi suodnos brutalističke arhitekture i njezinih stanovnika. Matko Meštrović plasirao se na treće mjesto s ciklusom fotografija kojeg predstavlja kao au­torefleksivni proces, potaknut prizorima pokvarenih namirnica. 

“Ovim se projektom već niz godina nas­toji omogućiti muzejsku i organizacijsku prak­su studentima povijesti umjetnosti, te ujedno potaknuti mlade autore na kritičko promišl­janje okoline i iznošenje vlastitih stavova kroz medij fotografije. Motivacija koja godinu za godinom stoji iza nas je oživljavan­je fotografske scene, te ujedno doprinošenje njezinoj kulturnoj decentralizaciji”, navode organizatori. 


Povezano