Znanost je fikcija

ponedjeljak, 27.05.2013. -
jean_painleve_630

Painlevé je većinom snimao dokumentarce o životinjama, pogotovo u podmorskom svijetu, ali za razliku od svog poznatijeg zemljaka Jacquesa Cousteaua radio je to koristeći maksimu “znanost je fikcija”, smatrajući da dokumentarni filmovi trebaju i zabaviti, a ne samo poučiti.

U svojim filmovima, koji se bave prilično bizarnim, ali vizualno vrlo zanimljivim temama poput spolnog odnosa hobotnica (film je sniman ček deset godina), procesa rađanja morskih konjica (muškarac nosi trudnoću) ili okrutnih ubojstava u slatkovodnom svijetu, često koristio eksperimentalnu (Pierre Henry) i jazz glazbu (Duke Ellington), kao i elemente erotike, humora i nadrealizma.

Iako se nije smatrao nadrealistom Painlevé, inače sin francuskog socijalističkog premijera, je 1924. u reviji Surrealisme objavio programatski članak u kojem slavi “snimanje stvarnosti” i tvrdi da je nevjerojatna inventivnost prirode superiornija od bilo kakvih ljudski napisanih scenarija. Također je, poput Guillaumea Apollinairea, tvrdio da se pomoću filma može “stvoriti nadrealni život”.

Družio se i s Jeanom Vigoom, Luisom Bunuelom (bio je zadužen za “upravljanje” mravima na snimanju Andaluzijskog psa), Ejzenštejnom, Georgesom Franjuom (neki tvrde da je na njegov stil i jako utjecao), Alexanderom Calderom, Man Rayem i Marcom Chagallom koji je jednom izjavio da su Painlevéovi filmovi “istinska umjetnost”.

U programu Kratki utorak vidjet ćemo sedam najpoznatijih Painlevéovih filmova (u karijeri ih je snimio oko 200), snimljenih između 1933. i 1978.   

Prije 11 godina članovi legendarnog američkog indie benda Yo La Tengo, koji će ove jeseni po prvi put posjetiti Zagreb, napravili su novi soundtrack za nekolicinu Painlevéovih filmova. Na večeri Painlevéovih filmova u kinu Tuškanac pogledati ćemo tri filma uz njihovu glazbenu pratnju. 

Filmovi će biti prikazani s 35mm kopija, BETA i DVD-a.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji sa Francuskim Institutom. Ulaz je besplatan.


Povezano