Tarkovski u Tuškancu

utorak, 31.01.2017. - utorak, 28.02.2017.
tarkovski_solaris_630

Andrej Tarkovski, Solaris, 1972.

Ciklus posvećen Andreju Tarkovskom počinje u srijedu, 1. veljače u 19 sati, a na tuškanačkom će platnu publika vidjeti pet redateljevih dugometražnih naslova. Filmovi će se prikazivati srijedom, uvijek u istom terminu od 19 sati. 

Već u prvom, debitantskom dugometražnom filmu Ivanovo djetinjstvo, vidljive su značajke redateljskoga stila Andreja Tarkovskog – poigravanje simbolima i snovima kroz priču o dvanaestogodišnjaku na njemačkom frontu za Drugog svjetskog rata. Film mu odmah donosi svjetsku slavu, Zlatnog lava u Veneciji, a postiže i veliki komercijalni uspjeh u Sovjetskom savezu.

Problemi sa cenzorima i rigoroznim vlastima u tadašnjem SSSR-u, počinju već s drugim filmom, Andrej Rubljov, zbog otvorene vjerske tematike, pa je film umjesto 1966. godine, kada je snimljen, na velika platna pušten tri godine kasnije. Ali film je postigao veliki uspjeh, opisivan je kao najsnažniji povijesni film ikad snimljen, a među prestižnim nagradama je i ona međunarodne kritike u Cannesu 1969. Poslije toga filma Tarkovski u svijetu uživa ugled najznačajnijeg ruskog redatelja nakon Sergeja Ejzenštejna

Slijedi adaptacija SF romana Solaris Stanislava Lema, za koji će kasnije redatelj izjaviti da mu je najdraži snimljeni film. Film mu je donio nagradu međunarodne kritike te nagradu žirija u Cannesu 1972. godine. 

Film s najviše autobiografskih elemenata je Ogledalo (1974.), gdje je koristio fragmente sjećanja na djetinjstvo, a kojim je posvetu odao ocu, koristeći njegovu naraciju i stihove, te majci davši joj manju ulogu u filmu. Znanstvenofantastičnoj tematici vraća se 1979. godine filmom Stalker, koji mu donosi nagradu Ekumenskog žirija u Cannesu.

Više o programu potražite na www.kinotuskanac.hr. Ulaznice stoje 10 kuna, a za članove Filmskih programa su besplatne.


Povezano