Rušenje tabua na filmu

utorak, 21.10.2014. - utorak, 21.10.2014.
eros_reji_630

“U staroj je Grčkoj, točnije krajem 6. stoljeća prije nove ere, zakonodavac Solon usustavio vrste prostitucije. Jedna je grupa zvana auletrides – plesačice, akrobatkinje, glazbenice koje su svoje točke izvodile za novac. Bile su nage i zavodljivo se kretale pred publikom koju su činili isključivo muškarci. U Britaniji se sa “skidanjem do kraja” legalno i u zato namijenjenim prostorima, kažu poznati podaci, počelo 1930. godine, ali zakon nije dozvoljavao da se obnažene žene kreću. Kako bi se doskočilo toj zabrani, odnosno kako bi ju se preskočilo, modeli su se pojavljivali u statičnim tableaux vivants, živim slikama. Sve bi se dobro vidjelo, ali bez sugestivnih kretnji što je svojevrsni apsurd s obzirom na to da naglasak pri vješto izvođenoj striptiz točci jest svlačenje uz seksualno sugestivne kretnje, a ne sama nagost kojom takav “performans” završava.

U prosincu 2006. godine norveški je sud striptiz proglasio umjetničkom formom i oslobodio striptiz klubove plaćanja poreza. Island je pak 2010. proglasio striptiz ilegalnim poslom što je premijer objasnio željom nordijskih zemalja da se žene, sve ljude, prestane tretirati kao robu, tržišnu ponudu specifične industrije zabave. Kakve veze sa striptizom, s nagim tijelima, ima film? Prikazuje li sedma umjetnost, kako i zašto naga tijela? Ili takvo pitanje danas mogu postaviti još samo vanzemljaci?”, stoji u najavi događanja.

Pokušat će se odgovoriti na ova ranije postavljena pitanja, razgovarajući s gostima koji su uistinu stručnjaci na opisanom polju: Irenom Škorić, filmskom i TV redateljicom, autoricom knjige Eros na filmu te filma 7sex7, Mariom Kozinom, filmskim kritičarem, novinarom i urednikom filmskog časopisa Filmonaut, te Aleksandrom Štulhoferom, sociologom, profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uslijedit će i izložba fotografija Astrid Nox sunset boulEVArd, prizori iz backstagea jednog londonskog striptease kluba te projekcije kratkih filmova za starije od 18 godina.

Događanje će biti održano u srijedu 22. listopada u klubu Močvara, s početkom u 20.30 sati.


Povezano