Požuda, oprez!

utorak, 27.05.2014. - srijeda, 11.06.2014.
bujica_630

Posebna potreba (Carlo Zoratti, Njemačka/ Italija/ Austrija, 2013., 82′) nagrađena je na festivalima u Leipzigu i Trstu, a na ovogodišnjem ZagrebDoxu je ovim nagradama dodala i Mali pečat za najbolji film autorice ili autora do 35 godina. Dokumentarac je to o 29-godišnjem djevcu po imenu Enea na njegovoj internacionalnoj misiji defloriranja. Razlog za njegovo zakašnjelo ljubavničko iskustvo proizlazi iz autizma. Već iz prilično hrabrog, ali neuspješnog udvaranja djevojkama na ulici, jasno je da Eneo nema puno iskustva. Njegov prijatelj, redatelj Carlo Zoratti, odlučio je dokumentirati njegovu avanturu potrage za seksom. Tri prijatelja, Carlo, Enea i Alex kreću na putovanje Europom u pokušaju da zadovolje prirodnu znatiželju.

Bujica ljubavi (Agnes Sós, Mađarska, 2013., 70′) je mađarski film koji se potpuno suprostavlja otrcanoj i prečesto ponavljanoj frazi da strast umire s godinama. Pradavna igra ljubavi i romantike još uvijek je beskompromisno prisutna u jednom udaljenom selu u Transilvaniji. Usprkos starosti – ili još bolje kao dodatak starosti, ljubav i žudnja svakodnevna su tema stanovnika ovog sela. Iako je većina stanovnika starije dobi, neobično su mladi u srcu. Feri primjerice, neizlječivi je romantik. Već je odavno proslavio osamdeseti rođendan, ali još uvijek se udvara nekim od 25 udovica u selu, no tvrdi da su samo dvije – tri zaista vrijedne truda. Iako su u ovim godinama često nešto suzdržanije i žene pred kamerom otvoreno govore o svojim najintimnijim mislima i snovima.

U terminu s Bujicom ljubavi moći će se pogledati i 14-minutni švedski dokumentarni film Vrijeme za kavicu (Maria Fredriksson, Švedska, 2012., 14’), o četiri starije dame koje pijuckaju kavu iz elegantnog porculana, grickaju slatke kolačiće i čavrljaju o Viagri, orgazmima i nježnostima nakon vođenja ljubavi. Raspravljaju o starenju tijela te zaključuju kako im je seksualni život danas bolji nego u mlađim danima – iako su sve udovice. 

Filmovi će biti na programu Dokukina od srijede 28. svibnja do četvrtka 12. lipnja. Termine prikazivanja možete pronaći ovdje.

 

 

 


Povezano