Povijest seksualnosti na filmu

nedjelja, 04.05.2014. - ponedjeljak, 12.05.2014.
Salo_630

“Jedan od filmova koji će zasigurno obilježiti ovaj program jest Gerontofilija Brucea LaBrucea, koji preispituje manifestnu želju “međugeneracijskog” ljubavničkog odnosa, seksualizirajući ostarjela tijela, ona tijela od kojih se nažalost ne očekuje više ništa, ne samo u seksualnom obliku već i u društvenom. Rušenje tabuiziranosti seksualnosti starijih ljudi tema je koja je LaBrucea dugo zanimala i s kojom se u svojem novom filmu odlično nosio, te je brzo prepoznata kao interesantna mnogim filmskim festivalima i njihovim publikama. Tim više kad znamo za nepretenciozan i direktan stil njegovih filmova, lakše nam je zamislivo da se gerontofilija kao fetiš ovdje pojavljuje i kao životni stil, i kao dio životnog iskustva, i kao prijateljstvo koje nadilazi uobičajenosti.

Derek Jarman, čiju dvadesetu obljetnicu smrti ove godine obilježavamo, označio je čitavu generaciju queerovaca svojom filmskom estetikom, otvarajući nam put k filmskoj poeziji i filozofiji, naslanjajući se na teme koje je otvarao Pasolini i nadograđujući filmski eksperiment Jacka Smitha. Brojni su filmovi Jarmana, ako ne i svi, koji bi lako našli mjesto u ovom programu, međutim igrajući se s osobnim optimizmom pronalaženja renesanse u svemu što radimo, prikazujemo Caravaggia.

Annie Sprinkle jedna je od autorica čije je iskustvo, kad se govori o seksualnosti, teško nadići, i sigurno će njezin film Inicijacije biti vrijedno iskustvo svima koji će ga pogledati. Annie je bivša prostitutka, seksologinja, kazališna umjetnica, aktivistica i nevjerojatno svestrana osoba, koja je gotovo zaštitni znak za liberalizam San Francisca, barem onoga mističnog San Francisca kakav zamišljamo i u kojem snažne autorice poput Annie Sprinkle mogu zavladati.

Pasolinijev film Salò težak je i mučan film, koji reflektira mračne strane seksualnosti, rastvarajući tjelesnost pred našim očima dok nas stavlja kao svjedoke ekstremima, estetici boli, i sramežljivom pronalasku užitka među likovima koji se na filmskom platnu oslobađaju svake konvencije i okova. Ponešto klasičniji filmski pristup temi nude nam Patrice Chereau i Jean-Pierre Melville, i čak nam se i taj moment, da se klasici u ovoj selekciji nadamo od Francuza, čini posebno dragim”, najava je projekcija u kinu Tuškanac, od 5. do 8. svibnja.

Raspored projekcija potražite ovdje.

U utorak, 13. svibnja, u 21 sat u kinu Europa bit će održan razgovor naziva Foucault i Povijest seksualnosti, povodom objavljivanja Povijesti seksualnosti u izdanju Domina i prijevodu Zlatka Wurzberga. Govore Žarko Paić i Krešimir Petković, a moderira Tomislav Brlek.


Povezano