Portreti: Márta Mészáros

Zagreb, MM Centar
petak, 09.02.2024. - nedjelja, 11.02.2024.
Njih dvije (1977.), r. Márta Mészáros

Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac od 9. do 11. veljače nastavlja višemjesečni ciklus posvećen retrospektivi Márte Mészáros, a projekcije će se održati u dvorani MM Centra.

Drugi dio ciklusa, 9. veljače u 20 sati, otvorit će Ne plačite, lijepe djevojke (1970,), film koji uspoređuje vrijednost konvencionalnih očekivanja i slobode izbora, a donosi i prikaz mađarske kontrakulturne scene koja je uzdrmala tradicionalne društvene vrijednosti 70-ih godina.

Drama Devet mjeseci (1976.) prvi je autoričin film realiziran u boji, a na rasporedu je 10. veljače u 20 sati. Riječ je o studiji života samosvjesne žene koja spremno podnosi činjenicu da je majka izvanbračnog djeteta, a to je ne koči u želji da završi fakultet i očuva neovisnost.

Drugi dio ciklusa Márte Mészáros, 11. veljače u 20 sati, zatvorit će drama Njih dvije (1977.). Film portretira odnos dviju žena koje se uslijed bračnih kriza okreću jedna drugoj tražeći utjehu i smjernice za nastavak borbe protiv muške uskogrudnosti i sklonosti porocima.

Više o retrospektivi Márte Mészáros možete pronaći ovdje.


Povezano