Ljudska prava na filmskom platnu

Novo izdanje Human Rights Film Festivala publici ponovno donosi bogat filmski, diskurzivni i glazbeni program.

pripremio:
Matko Vlahović
Kolo sreće i fantazije, Ryusuke Hamaguchi

Foto: HRFF/Kolo sreće i fantazije

Pripremio: Matko Vlahović

Hrvatskom premijerom dokumentarnog filma Muzej revolucije redatelja Srđana Keče u Kinu Tuškanac započeo je 19. Human Rights Film Festival kojeg organiziraju Multimedijalni institut/MaMa Zagreb i URK/Močvara. Festival programski fokusiran na ljudskopravaške teme, ali i autorski film općenito, ponovno će domaćoj publici predstaviti nove naslove nekih od najvažnijih svjetskih redatelja i redateljica. Osim u Kinu Tuškanac, festival će se do 12. prosinca odvijati u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC, klubu MaMa i Močvari. Pored filmskog programa, festival u suradnji s brojnim partnerima organizira i popratni diskurzivni sadržaj o temama zaštite ljudskih prava, pravu na pobačaj, djeci na migracijskim rutama, unaprjeđenju sustava javnog financiranja itd.

Među brojnim naslovima posebno se ističe pobjednik netom završenog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA, Gospodin Landsbergis Sergeja Loznice, vrhunskog kroničara povijesti istočne Europe. Film je po riječima autora najzahtjevniji u njegovoj filmografiji, a po riječima kritičara jedna od najboljih filmskih lekcija o povijesti raspada Sovjetskog Saveza. Loznicu u radu zanimaju povijesne teme, ali i svakodnevne opservacije i prikaz života u suvremenoj Rusiji, a na HRFF-u će mu se prikazati i film Babin Jar

U festivalskim pobjednicima bogatom programu izdvaja se i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, dokumentarni film Gospodin Bachmann i njegov razred redateljice Marie Speth. Film prati učitelja na pragu mirovine i njegove učenike šestog razreda podrijetlom iz dvanaest različitih nacija. Povodom hrvatske premijere redateljica će održati i masterclass predavanje Mladi na filmu: Između stvarnosti i fikcije. U programu se ističu i kolumbijski kandidat za nagradu Oscar, Memorija Apichatponga Weerasethakula s Tildom Swinton u glavnoj ulozi, te hvaljeni Drive My Car japanskog redatelja Ryusukija Hamaguchija. Publika će također imati priliku pogledati još jedan Hamaguchijev film, Kolo sreće i fantazije. Na festival se vraća i redateljica Céline Sciamma s najnovijim filmom, nježnom obiteljskom pričom s fantastičnim elementima Mala mama.

Od dokumentarnih filmova koji se bave aktualnim temama ističe se Prava cijena online poslova redateljice Shannon Walsh. Film dokumentira probleme radnica zaposlenih na platformama poput Ubera ili Wolta. Dokumentarni film Rijeka teče, vijuga, briše, nadomješta autorice Shengze Zhu poetično portretira Wuhan, grad smješten na grandioznoj rijeci Yangtze. Igra sjenki autorica Eefje Blankevoort i Els van Driel je mozaični dokumentarac o iskustvima mladih izbjeglica na cesti. Dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film Pejsaži otpora redateljice Marte Popivode bilježi putovanje kroz sjećanja gotovo stogodišnje antifašistkinje Sonje, jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aushwitzu. 

Glazbeni program 19. Human Rights Film Festivala odvija se u klubu Močvara. U srijedu 8. prosinca održat će se koncert Canzoniere Grecanico Salentino, jedne od najpoznatijih europskih world music grupa koja po prvi put gostuje u Zagrebu i donosi dah rasplesanog talijanskog juga, a zadnjeg festivalskog dana koncert će održati Boris Kovač iz New Ritual Quarteta.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka, Dokukinu KIC, Močvari i MAMA-i potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija. Broj gledatelja u kinima je limitiran i za projekcije je potrebno preuzeti ulaznice na kino blagajnama. Od petka 3. prosinca, moguće je na svim kino blagajnama preuzeti dvije ulaznice po osobi za jednu filmsku projekciju. Detaljan raspored možete pogledati ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano