Od matineja do Elizabeth Taylor

četvrtak, 01.12.2011. - četvrtak, 29.12.2011.
Tko se boji Virginie Woolf_500

Filmom Znaci tišine započinje prosinac u Art kinu gdje 2. prosinca u 18 sati možete saznati više o ulozi i značaju znakovnog jezika u dokumentarnom filmu Jerka Bana.

Kakve su najavne špice za Art kino napravili studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i tko su njihovi autori saznat ćete 2. prosinca u 20 sati. Uz prezentaciju studentskih radova pogledajte i radove njihovih mentora, Zasvirajte u režiji Aleša Suka te Cvijet bitke redatelja Simona Bogojevića Naratha.

Filmske mutacije, filmološki festival-simpozij, svoju petu inačicu obilježava dolaskom francuskog redatelja Benoît Jacquoita čija dva naslova možete pogledati već u petak, 5. prosinca. 

Od 7. do 11. prosinca možete gledati Anthny Quina kao Alexis Zorbu u filmu Grk Zorba, film Ljubav i moda iz 1960. u kojem igraju i Ivo Robić i Gabi Novak te Jedan dan života poznatiji kao Mama Huanita. Film koji se ne propušta svakako jest Mirni dani na Clischiju, ali samo za starije od 18, čemu je i razlog kasna projekcija koja 9. prosinca započinje u 22 sata. 

Deveti Festival filmova o ljudskim pravima počinje 12. prosinca s čak tri ili četiri filmske projekcije dnevno. Tema ovogodišnjeg festivala jest zemlja koju promatramo kroz 15 različitih filmskih naslova u kojima svaki nudi svoj specifični pristup. Zemlja kao ekološko, ekonomsko i političko pitanje propituje  prostor privatnog, gradskog i javnog te je, u perspektivi ljudskih prava, ujedno i tlo, teritorij, ali i zemljište. Ulaz je slobodan za sve projekcije festivala.

17. prosinca je predviđen, uz proslavu 3. rođendana Art kina Croatia, za svečanu riječku premijeru dokumentarno-igranog filma riječke autorice Morane Komljenović Bosanoga (sasvim slučajna smrt) koji nastoji razjasniti okolnosti smrti prvog riječkog hipija Nenada Vižina.

U pravo predbožićno razdoblje, od 21. prosinca, gledajte drugi film mladog kanadskog redatelja Xaviera DolanaIzmišljene ljubavi koji propituje granice pravog prijateljstva, ljubavnog trokuta, opčinjenosti, ali i rivalstva. 

Mjesec prosinac završava sa stilom, riječ je o ciklusu filmova Elizabeth Taylor. Pojačana doza 60-ih godina obuhvaća četiri naslova, među kojima i Butterfield 8 i Tko se boji Virginije Woolf? za koje je Liz nagrađena Oskarom. S Odsjajem u zlatnom oku i Tajnom ceremonijom Art kino Croatia zaključuje program za 2011. godinu.

Detaljan raspored i program provjerite ovdje.

 


Povezano