Nickyjeva obitelj

petak, 14.12.2012. - subota, 15.12.2012.
Nickyjeva-obitelj_630

Nickyjeva obitelj je dokumentarni film u režiji slovačkog autora Mateja Minača, jednog od najcjenjenijih redatelja koji trenutno djeluju u Češkoj. Spomenuti film donosi priču o liku i djelu Nicholasa Wintona, britanskog bankara koji je netom prije početka Drugog svjetskog rata spasio čak 669 židovske djece u Čehoslovačkoj; to je ujedno i završni dio Minačeve trilogije inspirirane Wintonovim likom. Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući nagradu publike u Karlovym Varyma, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Montrealu te nagradu na Jewish Film Festivalu u Velikoj Britaniji.  

Nakon svojeg iznimnog pothvata, Winton, danas star 103 godine, više od pola stoljeća šutjeo je o svemu. Igrom slučaja, njegova je supruga na tavanu pronašla kovčeg s dokumentima i planovima za transport židovske djece, što je rezultiralo time da je danas ova priča poznata u cijelom svijetu. Za svoja iznimna djela Winton je dobio visoka priznanja kraljice Elizabete II. (danas nosi titulu Sira) te Predstavničkoga doma SAD-a. Njegova priča vrlo je emotivna, a tisuće djece iz brojnih zemalja odlučila su ići njegovom stopama i učiniti nešto značajno. Ta djeca danas smišljaju različite dobrotvorne projekte te pomažu u spašavanju neuhranjene i bolesne djece iz Kambodže i Afrike. 

Program JFF EDU_DOX započeo je u studenom projekcijom filma Posljednji let Petra Ginza, a cilj je  jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na ovogodišnjem festivalskom izdanju.

Projekcija filma Nickyjeva obitelj održat će se u subotu, 15. prosinca u 19 sati u Dokukinu KIC. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna. 


Povezano