Miraži i kulise na ovotjednim Kratkim slikama

srijeda, 24.02.2016. - srijeda, 24.02.2016.
kratke_630

Zagreb, MM centar, 25. veljače

Film Mirages kanadskog autora Emanuela Liche portretira repliku iračkog sela sagrađenu u kalifornijskoj pustinji kao poligon za vježbanje američkoj vojsci prije odlaska na samo ratište. Selo su sagradili holivudski profesionalci – scenografi, rekviziteri, pirotehničari, a uloge stanovnika pripale su brojnim statistima iz filmova te članovima iračke dijaspore u SAD-u. Selo je američku vojsku upoznavalo sa stvarnošću Iraka kakvu je zamišljala Amerika. Film prikazuje slike kampa i razgovore s ljudima koji su radili iza scene evocirajući percepciju stvarnosti koju su kreirali.

Bailu Dream (r. Nicolas Boone) donosi priču o kineskom selu koje je 2008. godine razrušeno u potresu nakon kojega je kineska vlada odlučila na ruševinama izgraditi francusko selo. Ono je više tematski park nego mjesto za život, simulacija zapadnjačke estetike koja predstavlja najgoru moguću manifestaciju zapadnjačkog turizma. Pa ipak, kinesko stanovništvo, po nalogu vlade, tamo živi.

Nagrađen s 24 nagrade, nominiran za Oscara 2015. za najbolji kratki film, Butter Lamp u režiji Hua Weija, suptilni je komentar utjecaja globalizacije i tehnologije te nasilne asimilacije tibetanske kulture. Film se bavi refleksijom o stvarnosti i njezinoj reprezentaciji. Inspiriran popularnom kineskom praksom obiteljskog portretiranja prikazuje skupine tibetanskih nomadskih obitelji koje poziraju putujućem fotografu pred apsurdnim i simboličkim kulisama.

Filmovi se prikazuju u sklopu programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a koja jednom mjesečno na Kratkim slikama predstavlja radove iz područja inovativnog i eksperimentalnog filma i videa. Kratke slike su filmski program MM centra koji pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Program se održava svakog četvrtka i specijaliziran je za kratki, umjetnički, eksperimentalni film te, osim filmskim projekcijama, jednaku važnost pridaje filmskoj teoriji te razgovorima s autorima i filmskim stručnjacima.

Program je na rasporedu u četvrtak, 25. veljače, u 19:30 u MM centru. Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenoj i Facebook stranici.


Povezano