Kinoteka Makedonije

srijeda, 18.09.2013. - četvrtak, 26.09.2013.
tri_ane_630

Povod gostovanju makedonske kinoteke u kinu Tuškanac zajednički je projekt restauracije s Hrvatskom kinotekom. Na velikom tuškanačkom platnu, od 19. do 26. rujna, bit će prikazano nekoliko restauriranih i digitaliziranih verzija starijih filmskih naslova. Ciklus počinje s dva jednako značajna filma za obje kinematografije: Bauerovim Tri Ane te Mimičinim Makedonski dio pakla. Tri Ane je jedan od najboljih domaćih filmova pedesetih, film kojem se opravdano pridaje atribut “jugoslavenskog Umberta De”, a ovaj Mimičin partizanski film jedno je od najupečatljivijih makedonskih celuloidnih ostvarenja.

Slijede četiri naslova. Jad, drugi film Kirila Cenevskog u kojem je veliku ulogu ostvario Fabijan Šovagović, pa odličan partizanski vestern Presuda Trajčeta Popova, četvrti dugometražni igrani film Branka Gapoa Vrijeme, vode, te Hi-Fi, debitantski film Vladimira Blaževskog po dramskom tekstu Gorana Stefanovskog. Odlična režija, glazba grupe Leb i sol i Ljupčeta Konstantinova, sjajna glumačka ekipa s Fabijanom Šovagovićem osigurali su pulsku nagradu.

Izbor je obogaćen i makedonskim animiranim filmovima među kojima se ističu oni Darka Markovića.

Makedonsku dokumentaristiku predstavit će dugometražni dokumentarac Skopje ’63 Veljka Bulajića. U srpnju ove godine obilježeno je 50 godina od katastrofalnog potresa u kome je razrušen makedonski glavni grad, 1070 stanovnika je poginulo, a dvjesto tisuća ostalo bez doma. Film je višestruko nagrađivan, a među nagradama je i venecijanski Zlatni lav.

Točan raspored pronađite ovdje.


Povezano