Kinogibanja

Rijeka, razne lokacije
srijeda, 26.04.2023. - petak, 28.04.2023.
Irma Omerzo: Sivo

Uoči Međunarodnog dana plesa, Prostor plus pokreće novu manifestaciju, Kinogibanja, ciklus četiriju večeri plesnog filma i digitalnih ekvivalenata uz druženje i razgovore s autoricama filmova. Proljetni dio ciklusa obuhvaća dvije večeri na dvije različite lokacije. Prva večer će se održati u srijedu, 26. travnja u 18 sati u Art-kinu, dok će se druga održati u petak, 28. travnja od 19 sati u Galeriji Kortil. U sklopu programa druge vrečeri, osim projekcije filmova, premijerno će biti izvedena videoinstalacija i izvedbeno predavanje Zbornik pogleda autorice Mije Štark.

Mia Štark: Zbornik pogleda / FOTO: Camille Blake

U programu ovogodišnjih Kinogibanja zastupljeni su filmovi koji promišljaju plesnu građu s obzirom na prirodu i odnos tijela prema okolišu. Taj tematski okvir, prisutan u plesnome filmu hrvatskih autora od prve pojave do suvremenosti, svake večeri razmatra se iz drugog aspekta – od prostornih relacija tijela i okoliša, opreke prirode i kulture/civilizacije do posve imaginarnih svjetova, obuhvaćajući različite izvedbeno-filmske formate. Ciklus se fokusira na produkciju hrvatskih autora_ica i posebnosti njihovih autorskih pristupa i stilova.

Prvog dana programa u Art kinu na rasporedu su filmovi Polaganost (Iva Pavičić i Vladimir Končar), Cesara (Senka Baruška), Babine suze (Marija Šćekić), Sudar (Vladimir Končar), Plesati sa…, Sivo, Meteo (Irma Omerzo) i an Hum an (Dora Brkarić). Nakon projekcija slijedi razgovor s autoricama filmova Ivom Pavičić, Senkom Baruškom i Irmom Omerzo koji moderira kuratorica programa Ivana Slunjski.

Senka Baruška: Cesara

Drugog dana, uz navedenu premijernu izvedbu rada Zbornik pogleda, u programu Galerije Kortil su i filmovi VisualLetter#1 Eleonore Vrdoljak te Lazarus Ivane Kalc. I nakon ovih projekcija slijedi razgovor Ivane Slunjski s autoricama Ivanom Kalc i Mijom Štark.

Ulaz na program je slobodan.


Povezano