Izmijenjeno iskustvo prostora

četvrtak, 11.06.2015. - četvrtak, 11.06.2015.
zivi_bili_pa_vidjeli_630

“Istražujući ulogu policentrično organizirane kulturne proizvodnje u gradu, projekt Kvartovsko kino nakon Trešnjevke i Dubrave dolazi u Remetinec, na Trg Narodne zaštite. Površina tog nekorištenim automobilima zatrpanog trga danas je posve izgubila funkciju okupljališta koju je nekoć imala. Njezinom transformacijom u privremeno ljetno kino predlažemo drugačiju upotrebu i izmijenjeno iskustvo tog prostora, a trg afirmiramo kao mjesto socijalizacije, pri čemu je format kina i jasna referenca na bivše remetinečko kino koje je ugašeno već nekoliko godina nakon otvaranja. Kino u kvartu danas doduše postoji, ali kao dio shopping centra, i kao takvo, iako u kvartu, ono zapravo nije kvartovsko. Stoga u suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb, čija je uloga kulturna proizvodnja u kvartu i za kvart, organiziramo ovu besplatnu projekciju namijenjenu svim stanovnicima, a prikazani film, kao i razgovor koji će uslijediti, tematiziraju upravo pitanje kvarta i stanovanja. Ne slučajno, na programu Kvartovskog kina je igrani film Živi bili pa vidjeli (B. Gamulin i M. Puhlovski, 1979.) koji stambeno pitanje razmatra u okvirima socijalističkog projekta, kad je osmišljeno i izgrađeno naselje Remetinec, ujedno i prvi kvart Novog Zagreba. Stoga upravo s tog mjesta otvaramo razgovor o životu u današnjem privatiziranom gradu i mogućnostima drugačije stambene politike”, stoji u najavi događanja. 

Uvod u film – čija će se projekcija održati u petak, 12. lipnja u 21 sati na Trgu Narodne zaštite – dat će Iva Marčetić i Antun Sevšek iz Prava na grad.

Projekt se realizira u suradnji s kustosicom Anitom Zlomislić (Galerija Vladimir Bužančić) i uz podršku Centra za kulturu Novi Zagreb. 

UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode. Kustosice su Ivana Hanaček i Ana Kutleša.


Povezano