Factumov Mediteran

Zagreb, Dokukino KIC
petak, 20.01.2023.
Vanka škvare, r. Bruno Anković

U petak, 20. siječnja u Dokukinu KIC se odvija filmsko gostovanje najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum u sklopu kojeg će zagrebačka publika imati priliku vidjeti tri njihova pomalo zaboravljena, ali iznimno važna i uspješna naslova.

Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: Sretno! (1999, 35′) i BAG (1999, 20′) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen Vanka škvare (2000, 28′). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević.

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka, no u jednom su ranom profesionalnom i kasnom studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima Metropola snimili su 1998., a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili fascinantan Sretno! o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu obilježenoj zatvaranjem posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova održat će se i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.


Povezano