Everest: Uspon za mir

petak, 15.02.2013. - subota, 16.02.2013.
Everest_uspon za mir_630

Everest: Uspon za mir dokumentarac je koji kroz spektakularno putovanje triju planinara različitih vjera i kultura progovora o stoljetnim previranjima i ratnim razaranjima u Jeruzalemu.  Kroz višetjedni uspon na Everest, ”penjači za mir” susreću se s poznatim prizorima ratnog stanja i siromaštva. Prikazujući kontrast naroda kojeg razara rat i zajedništva koje nadilazi nacionalne i vjerske razmirice, film ilustrira kako prijateljstvo i mir počinju od ljudi i njihova vedrog duha i  tolerancije, a ne od vlasti. Dalai Lama pozdravio je ovaj film kao ”veličanstveno ostvarenje”, a gledatelje kroz ovu fascinantnu priču vodi narator Orlando Bloom. Film je sniman na lokacijama Nepala, Tibeta, Izraela, Palestine, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Američkih Država te sadrži neke od najnevjerojatnijih snimaka Everesta ikada načinjenih. Na ovu zahtjevnu misiju uputilo se ukupno devet planinara iz sedam zemalja u organizaciji režisera i producenta filma Lancea Trumbulla, koji je ujedno bio i vođa ekspedicije Everest Peace Project.

Projekcija dokumentarca Everest: Uspon za mir održat će se u subotu, 16. veljače u 19 sati u Dokukinu KIC. Cijena ulaznice je 20 kn.

Program JFF EDU_DOX započeo je u studenom prošle godine, projekcijom filma Posljednji let Petra Ginza, a cilj je jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na prošlogodišnjem Festivalu židovskog filma.


Povezano