El Shatt – Nacrt za utopiju

Zagreb, Dokukino KIC
nedjelja, 02.07.2023.
El Shatt - nacrt za utopiju / FOTO: Ljubomir Garbin

U posljednjem tjednu prije ljetne pauze program Dokukina KIC donosi projekciju novog filma Ivana Ramljaka El Shatt – Nacrt za utopiju.

Iz najave: “Stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene koje smo navikli gledati u posljednje vrijeme… Ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28 000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Ovo je priča o njima.”

Nakon projekcije 2. srpnja u 19 sati u Dokukinu KIC održat će se razgovor s redateljem filma Ivanom Ramljakom te slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman El Shatt – fragmenti. Razgovor će moderirati filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.


Povezano