Performativno predavanje Dine Pokrajac: Resist, She Said

Zagreb, KKZ
četvrtak, 05.10.2023.

U okviru ovogodišnjeg programa festivala Unseen VII: Prema Trikontinentalu 5. listopada održat će se performativno predavanje kustosice i filmologinje Dine Pokrajac, s početkom u 19:30 u prostoru Kinokluba Zagreb.

U tom terminu prikazat će se i ovogodišnja selekcija kratkih filmova iz Latinske Amerike i Zapadne Papue.

“U performativnom predavanju Resist, She Said autorica kreira filmsko-montažne nizove, izvodi i iščitava filmske slike-riječi kao artikulacije moguće alternativne stvarnosti i njezinih postulata. Bez imaginiranja pobuna se nema za što uhvatiti – s vremena na vrijeme filmski medij postaje alat za dekonstrukciju onoga što nam se nudi kao normalizirana priča o svijetu, a filmska projekcija ‘oslobođeni prostor, deteritorijalizirani teritorij’ (Getano i Solanas). Zastupljene autorice poput Valérie Massadian i Sarah Maldoror na kreativan način kanaliziraju svoj bijes kao oslobađajući i osnažujući čin razrješenja – jer ‘ako nemate dovoljnu količinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće.’ (Loach). Usprkos permanentnoj krizologiji, tiraniji nasrtljivih algoritama, kriminalizaciji solidarnosti i neumornom mrmljanju govora smrti ‘dogodio se, i uvijek se događa, otpor.’ (Verges).”, stoji u najavi. 

Dina Pokrajac je filmska kritičarka, kustosica, urednica i prevoditeljica. Diplomirala je novinarstvo i politologiju na FPZG; doktorandica je na poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije na FFZG s temom o arhivima, dokumentarnom filmu i protusjećanju. Zaposlena je u Restartu kao voditeljica Dokukina KIC i edukacijskog programa Masterclass. Umjetnička je direktorica Subversive Festivala te selektorica ZagrebDoxa i koordinatorica DOXXL programa. Selektorica, producentica i programska suradnica na nizu interdisciplinarnih kulturno-umjetničkih i edukativnih projekata s naglaskom na filmu i kritičkoj teoriji (uključujući Kino na placu za [BLOK], Kinematografije otpora za MSU Zagreb, Film XX i Arteria za KIC). Uredila je više od 20 filmoloških i stručnih knjiga, sudjelovala u brojnim međunarodnim žirijima i selekcijskim komisijama te održala niz predavanja i radionica.


Povezano