Borba protiv postojećeg neodrživog sustava

ponedjeljak, 16.04.2018. - utorak, 01.05.2018.
Sompeta_March_630

Restart, 17.travnja – 2.svibnja

Ovo mijenja sve, dokumentarac snimljen prema bestselleru spisateljice i aktivistice Naomi Klein (No Logo!, Doktrina šoka…), koja u filmu ima ulogu naratorice, klimatske promjene dovodi u direktnu vezu s kapitalizmom, propitujući dominantnu paradigmu o potrebi za ljudskim ovladavanjem prirodom. Sniman više od 4 godine na pet kontinenata, redatelj Avi Lewis prati sedam zajednica na koje klimatske promjene imaju direktan utjecaj što ih ujedinjuje u borbi protiv postojećeg neodrživog sustava. Upravo u toj borbi Klein vidi izlaz te pita može li se ona prenijeti na globalnu razinu i može li ekološka apokalipsa biti poticaj za ekonomsku, društvenu i političku transformaciju svijeta. Film je nagrađen Cinema Verité nagradom, filmskog festivala u Floridi. 

Filmom Ovo mijenja sve, koji u organizaciji Restarta svoju kino premijeru ima 17. travnja u splitskom kinu Zlatna vrata te pop-up kinu Samobor, slavi se nadolazeći Dan planeta Zemlje. U programu su još dva filma koja tematiziraju važne ekološke i društvene probleme današnjice: Francuski dokumentarac Između neba i leda (r. Luc Jacquet) i finski Moje stvari (r. Petri Luukkainen) također fokus stavljaju na klimatske promjene, kapitalizam i bezumni konzumerizam, a svi redom propituju aktualni status quo i pozivaju na promjene.  

Filmovi dolaze na platna kina Europa (Zagreb), pop-up kina Samobor, kina Zlatna Vrata (Split), Art-kina Croatia (Rijeka), kina Gaj (Varaždin) te kina u Metkoviću, Rovinju, Poreču i Ivancu uz posebne projekcije u Puli, Velikoj Gorici i Bujama. Dodatne informacije o točnim terminima i kino ulaznicama dostupne su na Internetskim stranicama kina te stranici Restarta


Povezano