Za političku vidljivost žena

petak, 19.05.2017. - petak, 19.05.2017.
op_art_WEB

Op.Art festival održat će se u subotu, 20. svibnja, s početkom u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji.

Ovogodišnje izdanje Festivala posvećeno ženskom tijelu kao mediju i tijelu kao društvenom konstruktu, inzistirajući na političkoj vidljivosti žena. 

Program započinje promocijom knjige Tijelo u dijalogu – ženske performativne prakse u Hrvatskoj Ružice Šimunović. U knjizi koja je svojevrstan pregled ženskog performansa od 1970-ih do danas zastupljeno je dvadeset hrvatskih perfomerica, među kojima je mjesto našla i umjetnica Tajči Čekada, učesnica u drugom dijelu Festivala.

Čekadina fotografska izložba Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama komentira društvenu zbilju putem prikaza (su)života biljaka i bespuća birokracije, osvrčući se pritom i na čekanje kao jednu od inherentnih aktivnosti vezane za društvene i ekonomske relacije moći.

Na temu čekanja nadovezuje se performans Mrtvo vrijeme Umjetničke organizacije Kabinet, na čelu s Ivanom Kalc i njenim plesačicama: Kristinom Žuvelom, Sandom Hunjak, Terezom Korošec, Nikom Krajnović, Martom Slaviček, Fanni Tutek Hajnal i Tajči Čekada. Odmah nakon Kabineta, na terasi ispred Paviljona nastupit će elektronički duo MED Marte Slaviček i Saše Matića.


Povezano