SomaHut festival

Zagreb, SC
subota, 17.06.2023. - nedjelja, 18.06.2023.

U Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu 17. i 18. lipnja održat će se SomaHut festival. Dvodnevno događanje u produkciji Multimedijalne kolibe, a u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb, donosi radionički, izvedbeno-izložbeni i diskurzivni program okupljen oko zajedničkog interesa za tijelo i pokret u svim njihovim pojavnostima.

Iz najave: “SomaHut naglašava otvorenost i želju za dijalogom između sudionika/posjetitelja različitih iskustava, dobi, mogućnosti, odnosno ograničenja u kretanju, te su svi festivalski programi inkluzivni i otvoreni za sve zainteresirane. SomaHut festival dio je inicijative pokrenute 2020., a usmjerene povezivanju te razmjeni informacija i dobrobiti somatskog rada između certificiranih somatskih praktičara, edukatora, umjetnika iz različitih medija i disciplina, koji u svom radu koriste somatski pristup, kao i šire zainteresirane javnosti. Somatski pristup polazi od shvaćanja tijela u njegovoj cjelovitosti; sve što smo iskusili oblikuje način na koji se krećemo, mislimo, osjećamo, djelujemo. Stoga je rad na svjesnoj prisutnosti, kao i aktiviranje prema stvaranju pozitivnog iskustva kroz pokret, dodir i suradnju, put prema promjeni ustaljenih, često nepodržavajućih obrazaca djelovanja, prema kreativnosti i odgovornosti za svijet i društvo u kojem živimo.”

Program započinje u subotu, 17. lipnja u 10 sati, u Francuskom paviljonu, inkluzivnom radionicom somatske prakse Da, ne i uzajamno da, koju će voditi mađarska umjetnica Bernadett Jobbágy. Nastavlja se izvedbenom instalacijom Dobra voda Zrinke Šimičić, u izvedbi Zvonimira Kvesića i Viktorije Bubalo, koja je na rasporedu od 12 sati. Posjetitelji svih dobi pozvani su na taktilno-kinestetičku radionicu Utiskivanje pokreta, koju od 14 sati vode vizualna umjetnica, akademska kiparica Marina Bauer te plesna umjetnica i somatska praktičarka Zrinka Šimičić. Radionica pokreta, glasa i pjevanja, Falsch friendly FALSCH FRIENDLY, pod vodstvom plesne i vokalne umjetnice Lane Hosni. Od 18 sati na rasporedu je predstava mlade plesne i likovne umjetnice Mije Štark Da nam padne rosna kiša, u izvedbi Ivane Bojanić, Anne Javoran i Valentine Miloš.

Prvi festivalski dan završava u dvorištu SC-a Izvedbom koja se dira, nagrađenim radom Marine Bauer i Zrinke Šimičić, u izvedbi Viktorije Bubalo, Ive Hladnik, Svena Jakira, Zvonimira Kvesića, Tee Hlušičke, Ivane Pavlović i Vladimire Šančić, dok istovremeno u Francuskom paviljonu posjetitelji mogu vidjeti i rad ATMO_sphere, mađarskih umjetnica Bernadett Jobbágy i Rozi Mákó. Program koji se odvija unutar i oko Francuskog paviljona i Teatra &TD Studentskog centra, kroz subjektivni autorski pogled i pristup u čitavom trajanju bilježit će studenti_ce Akademije likovnih umjetnosti Bernardica Svaguša i Josip Simon, pod mentorstvom Danka Friščića. Njihove radove posjetitelji će moći pogledati u nastajanju, tijekom festivala te na izložbi koja će biti organizirana kao post program u jesen 2023.

Drugi festivalski dan temom somatskog bavit će se kroz forme razgovora, okruglog stola i iskustvene radionice Icrpljivanje/Obnavljanje – Suprotnost ili jedinstvo koju će voditi Zrinka Šimičić.


Povezano