Revija malih književnosti: Malta

Zagreb, Booksa
srijeda, 04.10.2023. - četvrtak, 05.10.2023.
Booksa / FOTO: Mirna Pibernik

Booksina Revija malih književnosti festival je koji još od 2005. godine predstavlja autore i autorice koji dosad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, koji dolaze iz zemalja i regija s kojima postoji malo književnih veza, a koji su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Ove godine u fokusu Revije je malteška pjesnička scena, stoga će se u antologiji predstaviti Karla SchembrijaLeanne EllulNadiju MifsudGioelea Galea i Murada Shuberta. Njihove tekstove u prijevodu na hrvatski jezik moći ćete čitati i u antologiji Odveć nježne riječi, koja uskoro izlazi iz tiska.

Raspored događanja u Booksi je ovakav:

  • 4. listopada u 20h
            – razgovor i čitanje: Adrian Grima i Nadia Mifsud;
  • 5. listopada u 20h
            – razgovor i čitanje: Leanne Ellul i Karl Schembri;

U sklopu Revije će se 5. listopada održati otvorenje festivala LitLink, o čemu uskoro slijedi više informacija.

Malta je specifičan kulturno-književni prostor, određen s jedne strane kompleksnom poviješću, kako u političkom, tako i u jezičnom smislu, a s druge strane izuzetno malim brojem stanovnika. To je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se bori malteška književnost – mala je zemlja, stoga je i jezik manje poznat.

Iako lokalna književna scena postaje sve vibrantnija te je u posljednjih petnaestak godina stvorila neka vrlo kvalitetna imena, domaćim književnicima nije uvijek lako dobiti međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Njezin zamašnjak je organizacija Inizjamed koja okuplja suvremene književnice i književnike, a jedan od osnivača Inizjameda, književni kritičar, književnik i profesor suvremene malteške književnosti na Sveučilištu Malta, Adrian Grima selektor je autora i autorica za festival i antologiju malteške književnosti. 


Povezano