Ovdje, čini se, postoji mnoštvo!

utorak, 02.05.2017. - subota, 03.06.2017.
dom_mladih_masa_barisic_630

Dom mladih, Ovdje, čini se, nema nikog, Maša Barišić

Platformat, Dom mladih Split, 3. svibnja – 4. lipnja

“Ne nazire se kraj dugogodišnjim nastojanjima nezavisne kulturne i umjetničke scene, udruga mladih i za mlade, umjetnica i umjetnika, kulturnjaka i drugih građana – da se u splitskom Domu mladih realizira javni društveni i kulturni centar kojim bi se (su)upravljalo odgovorno i transparentno. 

Sa smjenama vlasti i “novim” strategijama, kultura i mladi se pozicioniraju kao ključni faktori razvoja grada Splita, ali se uporno ne pronalaze sredstva za dovršenje Doma mladih, prostora u kojem se razvija scena, okupljaju mladi i kulturnjaci, svi oni koji svojim radom taj prostor već afirmiraju kao društveno-kulturni centar. Donositelji političkih odluka i dalje ne prihvaćaju prijedlog Platforme Doma mladih da se u Splitu realizira društveni i kulturni centar u kojem bi se mladi, umjetnici i građani kreativno izražavali, surađivali i educirali, u kojem bi se kroz kritičke i interdisciplinarne programe uključivalo različite društvene skupine stvarajući pritom bazu odgovornih i empatičnih građana koji rade i stvaraju za opći interes a ne bave se uzurpacijom javnih i zajedničkih dobara. Dakako, ne prihvaćaju ni takav društveno-kulturni centar kojim bi se upravljalo kroz demokratičnije i participativne modele partnerstva kako bi građani s Gradom Splitom ravnopravno suodlučivali i suupravljali prostorom.

Dok čekamo da Grad Split razvije sluh za društveno-kulturni centar i centar za mlade, dok slušamo izgovore kao što su neisplativost i veliki troškovi društveno-kulturnog centra i uređenja Doma mladih, kao i svemoći EU fondova iz kojih nikako da se povuku već pripremljena sredstva, Platforma Doma mladih nastavlja svoj zagovarački rad novim izdanjem Platformata“.

Ovogodišnji festival započinje 4. svibnja u 20 sati izložbom Ovdje, čini se, nema nikog kojom umjetnica Maša Barišić prikazuje niz postojećih kulturnih i političkih institucija, doduše, u oštećenom i urušenom obliku, propitujući na taj način njihovu funkcionalnost. Izložbu organizira udruga Mavena, članica Platforme Doma mladih.

Program Platformata do 4. lipnja uključuje izložbu Osobnosti Marina Pocrnje u Infozoni, radionicu primitivnog tiska queerANarchivea pod vodstvom Svena Sorića i Hrvoja Spudića, Games Night (Aktivist) u klubu Kocka, Književnu čajanku u Klubu zona, projekciju filma Artoura Aristakisiana Ladoni u Kino klubu Split, Cirkoteku ROOM 100 u prostoru HALA 100, stripaški kružok s Mirom Župom, koncert Kojota, radionicu uličnog pletenja i kukičanja Queer Sporta Split, radionicu kontorcionizma ROOM 100, radionicu sitotiska queerANarchivea i Domina, diskusiju Što nakon akademije?, izložbu Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike – dizajn Dalibora Martinisa 70-tih i 80-tih u organizaciji Platforme 9.81 s partnerima HDD i MKC, kustosa Marka Goluba i Dejana Kršića, zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija, izložbu Dozvola za skejtanje Helene Janečić i Ane Opalić, projekcije predstava suvremenog cirkusa, radionice suvremenog plesa, radionicu pisanja drabblea – kratkih priča od 100 riječi, okrugli stol na temu publike u Domu mladih, dramsku radionicu francuskog jezika, Radio na cesti i Radio školu KLFM-a, Dan tovara – Toward Europe UZGON-a, ekološko-umjetničku agitprop akciju, te mnoštvo drugih sadržaja.

Raspored potražite ovdje.


Povezano