Otvorena vrata Škvera

petak, 07.08.2015. - petak, 07.08.2015.
skver_art_2013

Na prvi pogled riječ je o umjetničkim intervencijama u prostoru još uvijek djelatnog škvera, no drugi pogled otkriva puno više. Spajanje nespojivog – umjetnika i škverana, umjetnosti i industrije, realnosti i imaginacije –  poprima ekstremne razmjere kada stvari koje smo navikli gledati na nebu odjednom zateknemo na zemlji, kada se pokrene ono što smo navikli da miruje, svijetli ono što je mišljeno biti u mraku, kada tišina zadobije svoju zvučnu formu. Započinje Škver, međunarodni festival rubne i eksperimentalne umjetnosti i opravdano je očekivati neočekivano. 

Festival je ove godine pomaknut dublje u ljeto pa Otvorena vrata Škvera, kao finalnu prezentaciju nastalih radova, zakazujemo 8. kolovoza u 20 sati, a kao gostujuće umjetnike ističu se Miodrag Gladović, Davor Sanvincenti, Vana Gaćina, Boris Hoppek i Dunja Janković.

Inicijalno zamišljen u vidu jednotjedne rezidencije gostujućih umjetnika koji u prostorima brodogradilišta stvaraju u različitim medijima, festival ubrzo nadilazi granice škvera te osvaja prostor grada raznovrsnim umjetničkim događanjima i spontanim intervencijama. Od svojih početaka festival je koncepcijski otvoren širokom spektru medija poput skulpture, animacije i videa, nezavisnog stripa i ilustracije, murala i street arta, fotografije, glazbe i novih medija. Specifičnost festivalskog pristupa spomenutim medijima očituje se u kontinuiranom inzistiranju na interdisciplinarnosti, kolaboraciji i eksperimentu. Festival je zamišljen kao okvir koji potiče gostujuće umjetnike na iskorak iz uobičajenih medijskih praksi, omogućava međusobnu suradnju i udruživanje umjetničkih inicijativa, te ustraje na uključivanju djelatnika brodogradilišta i žitelja otoka u stvaralačke procese festivala. Svake godine festival posjeti između 30 i 50 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva pa je kroz dosadašnjih pet izdanja festivala gostovalo preko 150 umjetnika iz različitih zemalja Europe i svijeta. 

Šesti Škver predstavlja se u novom ruhu. Dosad jedinstvena manifestacija dijeli se u nekoliko zasebnih događanja – samostalnih izložbi, filmskih projekcija, radionica i manjih umjetničkih kolaboracija koje će se realizirati kroz drugu polovinu godine. Povezivanjem projekata i manjeg broja umjetnika sličnog senzibiliteta, ostvaruje se koncentriran umjetnički pristup pojačanog intenziteta kao kredo budućih festivalskih promišljanja suvremene umjetnosti.

Više potražite ovdje


Povezano