Moje tvoje naše

utorak, 23.10.2012. - petak, 26.10.2012.
moje_tvoje_nase_terminal_630

Moje tvoje naše projekt je riječke udruge Drugo more kojim se kroz predavanja, umjetničke instalacije i nastupe umjetnika propituje pojam vlasništva i mogućnosti razmjene dobara i znanja u suvremenom svijetu. Od 24. do 27. listopada u HKD na Sušaku, galeriji Kortil i Molekuli pokušat će se stvoriti atmosfera u kojoj se može razmišljati o alternativama, o drugačijoj organizaciji društva i drugom tipu društvenih odnosa. “Utopijama se pristupa ne kao ne-mjestu na kojem je moguća idila, već kao mjestu u kojem se sada događa promjena. Iako zvuči poput priručnika za samopomoć, promjenu je zaista potrebno započeti od dna, iz vlastitog susjedstva i zbog toga se program fokusira na alternative koje izmiču determinizmu i koje pokazuju da je moguća društvena inovacija. I minimalan pomak pridonosi razgradnji strukture koja je zadana vlasništvom, patrijarhalnom kulturom, komodifikacijom odnosa…”, navodi se u najavi ovogodišnjega projekta. “Utopiju koristimo u značenju koje se odnosi na optiku kroz koju promatramo društveni sistem i njegovu strukturnu transformaciju te kroz koju analiziramo i zamišljamo nove oblike zajednice. Dakle utopija se odnosi, prije svega, na društvenu organizaciju i moguću transformaciju. U središtu našeg istraživanja nije ono što utopije negiraju nego su to utopijski prijedlozi za organizaciju alternativnog svijeta”.

Tema sedmoga izdanja Moje tvoje naše izdanja provlačit će se kroz različite umjetničke forme pa će tako publika imati priliku sudjelovati u Ykon igri koja je u Rijeci već igrana 2009. godine, a u međuvremenu je ušla u finale za Nagradu DMY na Biennalu dizajna u Berlinu. YKON je platforma za ne-predstavljene nacije, eksperimentalne države i utopijske mislioce. Diseminacija i produkcija znanja o fragilnim identitetima putem suradnje između umjetnika i ljudi iz drugih područja ključni je interes YKON-a. YKON je u Hrvatskoj najpoznatiji putem projekta Zbor pritužbi koji je zaživio u Zagrebu i u stotinjak drugih svjetskih gradova. Skupna izložba From Below as a Neighbour kustosice Fatime Hellberg bit će predstavljena u galeriji Kortil.
U HKD-u održat će se dvije premijere predstava. U suradnji s festivalom Perforacije, BADco. će premijerno izvesti predstavu Ima li života na sceni?, a Pil&Galia Kollektiv iz Londona riječkoj će se publici predstaviti svojim novim radom Terminal. Također, u suradnji s Perforacijama, dolazi i predstava Bojana Đorđeva i Stipe Kostanića Psi, nastala prema tekstu Hervéa Guiberta Les chiens.

Partneri Drugoga mora u organizaciji festivala jesu Domino, Electra, Ykon i Distune, a cjelokupan program potražite ovdje.

Na fotografiji: Pil&Galia Kollektiv, Terminal


Povezano