Liburnija diše dokumentarni film!

nedjelja, 21.08.2016. - četvrtak, 25.08.2016.
neovisna_lista_lff_630

Vedran Senjanović i Dejan Oblak, Neovisna lista oportunista

Opatija, 22 – 26. kolovoza

Četrnaesto izdanje Liburnia Film Festivala održat će se od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija, a u petodnevnom programu bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od kojih su 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, te još njih šest u popratnom programu. 

“Drago nam je da su i ove godine neki filmaši odabrali Liburnia Film Festival za mjesto svog premijernog prikazivanja, otkud će, vjerujem, krenuti u uspješnu festivalsku i televizijsku distribuciju”, rekao je Oliver Sertić, direktor i selektor festivala te dodao: “Jedan od njih je i sjajan kratki film Naslijeđe Sanje Šamanović koja je na LFF-u gostovala već nekoliko puta i kao autorica i kao članica žirija. Upravo ćemo tim filmom otvoriti 14. LFF, u ponedjeljak 22. kolovoza. Svjetsku premijeru svog novog filma Vijesti iz Laayouna imat će i Đuro Gavran, koji je prije tri godine na LFF-u osvojio nagradu za najbolju režiju (film Presuda). Ovaj put svojom snažnom i emotivnom pričom, vodi nas u Zapadnu Saharu pred šatore raseljenog naroda. Premijerno prikazujemo i kratke filmove 201507-STDR-L rovinjskog autora Vjekoslava Gašparovića te Ti si mići mići mrav pulskog umjetnika i performera i.j.piNA“.

Festivalska publika LFF-a prva će u Hrvatskoj vidjeti talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac Tanka linija Nine Mimice i Paole Sangiovanni, potresan film o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, viđen iz perspektive nasilnika i žrtve, kao i novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni, toplu priču o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije. Ovaj film, iako prvi put na hrvatskom festivalu, na LFF dolazi nakon nekoliko uspješnih projekcija i nagrada na drugim svjetskim festivalima. Svoje prvo festivalsko prikazivanje imat će i Čestica 81/5 Maje Bošković i Renate Lučić, nastao kao rezultat Fade In-ove radionice Izgradnja lika na filmu, te Irenino ogledalo Leona Rizmaula, svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije Portreti i susreti.

Pred liburnijsku publiku dolazi i dobitnik ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, vrlo intimni Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. To je ujedno jedan od samo četiri hrvatska dokumentarca uvrštena u službeni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. Na LFF-u je i Dum Spiro Spero pisca i dokumentarističkog debitanta Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade “Vedran Šamanović” koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu

Nakon svjetske premijere u Puli, u Opatiju dolaze dramatične Pomutnje, prvi dugometražni dokumentarac još jedne LFF-ove laureatkinje, Lane Kosovac (nagrada publike 11. LFF-a za film Park ljubavi). Direktno, predano i bez cenzure, Lana prati nastanak istoimene predstave Branka Brezovca te praizvedbu u New Yorku, a cijeli proces nije bio nimalo jednostavan. 

U konkurenciji su i stari LFF-ovi znanci, Igor Bezinović s Kratkim obiteljskim filmom, Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog Kandidata, Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu Treći te splitski autor Tonći Gaćina koji se u duhovitom Turizmu! bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva. 

S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije. Zorko Sirotić predstavlja svoj kratki film, Kupus na lešo, Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej Sanja, a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom 9. januaru.

U programu su i filmovi novih dokumentarističkih snaga: Administrativna pogreška Tina Bačuna o dijaboličnom birokratskom sustavu naše zemlje, zatim Cile debitantice Katarine Radetić o istoimenom one man bandu, nježni i intimni “generacijski doks” Zauvijek Monike Rusak te film najmlađih autora na ovogodišnjem festivalu, Marice Lalić i Ivice Lasića (Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile), kolektivni portret radnica “Uzora” nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća. Film je nastao na radionici dokumentarnog filma u sklopu festivala Zgodne žene spašavaju stvar a na 25. Danima hrvatskog filma nagrađen je Nagradom za etiku i ljudska prava. 

Posljednjeg dana LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazani novi filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma. Na programu su Nešto o životu Nebojše Slijepčevića, Kino otok Ivana Ramljaka, Neovisna lista oportunista Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka i Žena zmaj Ivane Sansević, a Školu će predstaviti Ispred zastava Sanje Bistričić i Samo tvrdo Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu. 

Po običaju, na LFF-u će se o filmu učiti i mnogo razgovarati, pa su i ove godine organizirane edukacije za najmlađe – Filmska početnica u suradnji s Restartom – i nešto starije – Prvi put snimam u suradnji s riječkim Filmaktivom. Publika će, neovisno o dobi i iskustvu, zasigurno štošta čuti na case studyju prošlogodišnje dokumentarne uspješnice, filma Goli, a o procesu nastanka filma govorit će redateljica Tiha K. Gudac i montažer Dragan von Petrović

14. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. 

Više o manifestaciji i detaljan program potražite na službenim stranicama festivala.


Povezano