Human Rights Film Festival

ponedjeljak, 16.12.2013. - subota, 21.12.2013.
posljednji_od_nepravednika_630

Jedanaesti Human Rights Film Festival (HRFF) bit će održan od 8. do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Festival je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova nove svjetske produkcije, između ostalog nove filmove starih majstora europskog filma – novi igrani film Edgara Reitza te dokumentarac Claudea Lanzmanna. Njemački redatelj Edgar Reitz snimio je najdulju seriju cjelovečernjih filmova u povijesti filma i to u trajanju od 53 sata i 25 minuta. Projekt Heimat snimao je od osamdesetih godina naovamo, a u njima je pratio obitelj smještenu u izmišljeno selo Schabbach, kreirajući tako monumentalnu kroniku njemačkog 20. stoljeća. U najnovijem dijelu tog serijala, Drukčija domovina (Die andere Heimat), vraća se 150 godina unazad i pokušava osvijetliti burnu epohu prije revolucionarne 1848. godine kada Europa želi napustiti samu sebu i emigrirati.

Četvrt stoljeća nakon što je njegov devetosatni dokumentarni film Shoah promijenio način na koji je svijet gledao na holokaust, Claude Lanzmann je 2013. snimio uradak koji se može smatrati njegovim testamentom – Posljednji od nepravednika (Le dernier des injustes). U ovom filmu Lanzmann pokazuje dosad nikad objavljeni intervju sa rabinom Benjaminom Murmelsteinom, posljednjim vođom Židovskog vijeća u nacističkom logoru u Terezinu. Murmelstein je bio prokazan kao židovski pomagač ozloglašenom organizatoru holokausta Adolfu Eichmannu te ovaj Lanzmannov senzacionalni i vrlo osobni materijal predstavlja važnu intervenciju u diskusiju oko odgovornosti i krivice. 

Igrani film Gore je tiho (Boven is het stil) nizozemske redateljice Nanouk Leopold filmska je ekranizacija i kod nas prevedenog bestsellera Gerbranda Bakkera. To je priča o sredovječnom farmeru koji živi u mučnom odnosu sa teško bolesnim ocem na zajedničkom imanju. Glavni lik majstorski je odigrao nizozemski glumac Jeroen Willems, a film funkcionira i kao posveta njegovu talentu jer je preminuo krajem prošle godine u dobi od 50 godina. Ova je drama tiha, a istodobno potresna refleksija o samoći, potisnutoj homoseksualnosti i starenju.  

Festival uključuje i novi kratkometražani dokumentarni film Iskupljenje (Redemption) Portugalca Miguela Gomesa, autora izuzetno hvaljenog i višestruko nagrađenog igranog filma Tabu. Riječ je o svojevrsnom epistolarnom filmu, čija duhovita poanta, kao svojevrsni kratki sastavak na temu “politika u Europi danas”, spada u vrhunce filmske 2013. 

Srđan Keča mladi je srpski autor koji je edukaciju stekao na Britanskoj nacionalnoj filmskoj i televizijskoj školi u Londonu. Njegova dva prethodna dokumentarca, nagrađivani Mirage i Pismo ocu, bila su prikazana na HRFF-u 2011. godine. Kečin najnoviji dokumentarac Bijeg govori o trima Romkinjama od kojih jedna napušta roditelje i školu da bi se udala, druga je ostala sama s djevojčicom o kojoj se mora brinuti, dok treća ne može naći izlaz iz života ispunjenog zlostavljanjem i bolešću.

Festival će otvoriti film o čuvenoj francuskoj umjetnici, Camille Claudel 1915, u režiji Bruna Dumonta. Film prati život ove pariške kiparice i to tijekom njena boravka u azilu 1915. Naime, nakon svoje 40. godine, Camille Claudel počinje pokazivati znakove duševne bolesti, uništava veliki broj svojih radove i stvara paranoične misli o svojem bivšem ljubavniku, slavnom francuskom kiparu Augusteu Rodinu. Njezinu sudbinu zapečatila je njena obitelj predvođena bratom Paulom Claudelom, tada uglednim diplomatom, dramatičarom i pjesnikom, poslavši je u azil. Unatoč njenim nastojanjima da iziđe, tamo je ostala naredna tri desetljeća, do svoje smrti. Slavnu kiparicu interpretirala je velika francuska glumica, oskarovka Juliette Binoche, dok je Dumont ponovno odabrao rad s naturščicima – mentalno oboljele likove iz azila glume autentični pacijenti na klinici. Kamera se rijetko kreće van zidova institucije koja predstavlja zatvor za ovu snažnu ženu, kao i smrt za njenu kreativnost, što zapravo predstavlja preduvjete za istinsko ludilo.

Ovogodišnja tema u fokusu HRFF-a jest ekološka kriza o čemu progovaraju četiri dokumentarna filma. Dokumentarac Slušaj me! (Shunte Ki Pao!) u režiji Kamara Ahmada Simona donosi priču iz Bangladeša – tamošnje gusto naseljeno i nestabilno obalno područje iz godine u godinu se suočava s velikim poplavama. S obzirom na negativna predviđanja, stanovništvo je prisiljeno funkcionirati i prilagoditi se takvim uvjetima te sustavno nanovo izgrađivati ono što vjetar i voda razore. Kroz priču jedne mlade bangladeške obitelji Kamar Ahmad uvlači gledatelja u zajednicu koja posljednje tri godine (nakon ciklone 2009.) provodi u iščekivanju da im bengalska vlada pomogne pošto su nakon te prirodne katastrofe njihovi domovi iščezli ispod debelih slojeva blata. Ovaj dokumentarac na festivalu Cinéma du Réel u Parizu nagrađen je glavnom nagradom.

U suradnji s Europskim parlamentom ove godine predstavljamo nagradu Andrej Saharov za slobodu misli koja se dodjeljuje iznimnim pojedincima koji se istaknu u borbi protiv netolerancije i opresije. Ovogodišnja dobitnica je mlada pakistanska aktivistica Malala Yousafzai koja je svijet zadivila svojom borbom za pravo žena na obrazovanje i slobodu u dijelu Pakistanu gdje su talibani zabranili djevojčicama da idu u školu.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan. Cjeloviti program projekcija u Art-kinu Croatia potražite ovdje.Povezano