FIUK u Koprivnici

srijeda, 03.09.2014. - petak, 05.09.2014.
fiuk_630

Od 4. do 6. rujna održava se Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) u Koprivnici, a organiziraju ga udruga maMUZE i selektor programa Bojan Koštić, dok je prostorno uređenje radio Andrija Večenaj, a vizualni identitet Mihovil Vargović

Jedan od glavnih ciljeva Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) u Koprivnici je u tri dana spojiti kazalište, performans i glazbu tako da ćete besplatno moći pogledati nekoliko predstava, performansa i koncerata na 3 različite, ali (prostorno i duhovno) bliske lokacije: terasa i dvorište Kulturno-kreativnog centra Pixel, zaboravljeni i neiskorišteni park(ić) ispred Osnovne škole Antun Nemčić-Gostovinski te malo dvorište Muzeja grada Koprivnice. Na taj način FIUK donosi kritiku nedovoljne iskorištenosti urbane arhitekture u gradu Koprivnici i smještajući program “na ulice”, odnosno izvan objekata institucionalne kulture i umjetnosti, ukazuje na potrebu (ali i mogućnosti) stvaranja kulture na mjestima koja možda i nisu za to predviđena. FIUK je festival potpuno otvorenog tipa što znači da svi zainteresirani mogu pogledati sve izvedbe u sva tri dana programa, ali važno je napomenuti da je sadržajno najviše okrenut upravo mladima i mladenačkom senzibilitetu. 

Na FIUK-u vas očekuju, između ostalih: Krležine ratne adrese (u režiji Marija Kovača) s kojima se i otvara festival, a koje će nas provesti kroz Krležina ratna sjećanja; zatim Kužiš, stari moj, monodrama koja je režiserski prvijenac HNK-ove glumice Dore Lipovčan, rađena prema legendarnom tekstu Zvonimira Majdaka; Euripidova tragedija Medeja u izvedbi Bjelovarskog kazališta; Europski nakurnjak Teatra Scena iz Rijeke koja je proglašena najboljom predstavom na državnoj smotri amatera; nekoliko performansa članova splitske udruge DADAnti, glazbeni performans grupe Molloko Velocet, a FIUK se zaključuje u subotu koncertom triju instrumentalnih bendova – Zagušljivi dim, Zayn i Rens Argoa.


Povezano