Dani hrvatskog filma

nedjelja, 15.04.2012. - subota, 21.04.2012.
djecaci_lovrinac_630

Sveopća kriza nije se odrazila na broj prijavljenih filmova kojih je  ove godine na festivalsku adresu pristiglo više od 300, dok je selekcijska komisija u sastavu Dean Šoša, Bruno Kragić i Ana Hušman u program konkurencije uvrstila 111 filmova.

“Ukupno gledajući, prijavljen je zadovoljavajući broj uspjelih filmova u svim kategorijama, a pojavilo se i nekoliko intrigantnih novih autora”, istaknuo je umjetnički direktor te član selekcijske komisije Dean Šoša

U konkurenciji za nagrade žirija 21. DHF-a (Grand Prix, Oktavijan, Jelena Rajković, Zlatna uljanica te nagradu publike) u kategoriji igranog filma natječu se 22 naslova, dokumentarnog 17, animiranog 20 te eksperimentalnog filma 18. Na popisu namjenskih filmova našlo se 18, a u kategoriji glazbenih spotova 16 uradaka.

“Godinama se raspravljalo o tome trebaju li Dani biti festival ili smotra? Treba li  emitirati sve prijavljene filmove ili napraviti strogu selekciju? Ove godine odlučili smo se za malo strožu selekciju no inače, pa konkurencija broji nekoliko blokova manje no prošlih godina. Ipak, nismo bili prestrogi, želeći što većem broju filmova dati prigodu da stignu do gledatelja. Jer iako je filmskih festivala sve više, neki od filmova dobit će pravu šansu jedino na Danima“, poručuju članovi selekcije.

Neuspjeli filmovi, ali i neki uspjeli, imaju sličan temeljni problem: scenarij. Kratki igrani filmovi po tome su slični svojim dugometražnim srodnicima, a problem scenarija nerijetko prati i dokumentarce. Ideje su često zanimljive, kamera odlična no priča problematično ispričana i preduga.

“Možda smo jedino bili prestrogi prema iznimno brojnim dokumentarcima ‘govornog’ tipa, smatrajući kako je prije riječ o produženim reportažama negoli filmovima. Neki od tih naslova više su nego uspjeli, no čini nam se da zaslužuju neke druge, ‘televizijske dane’, zajedno sa svim ostalim televizijskim formama, od vijesti i reportaža do dokumentarnih serijala i sapunica”, stoji u obrazloženju selekcijske komisije.

O ovogodišnjim će pobjednicima odlučivati tročlani žiri – Joško Jerončić, Nikša Kušelj i Mima Simić.

Detaljne informacije o programu potražite na službenim festivalskim stranicama

Na fotografiji: Milan Latković i Danijel Simon, Lovrinac 

 


Povezano