Brodovi, vlakovi, kamioni

srijeda, 19.04.2017. - petak, 21.04.2017.
luka_rijeka_630

Moje tvoje naše, Rijeka, 20-22. travnja

Ovogodišnje izdanje manifestacije Moje tvoje naše, koja u organizaciji udruge Drugo more već dvanaest godina s umjetničkog i teorijskog aspekta progovara o različitim temama od društvenog interesa, održat će se od 20. do 22. travnja na više lokacija u Rijeci.

Kroz besplatni filmski i kazališni program, izlaganja gostiju iz zemlje i inozemstva, te diskusije i radionice, manifestacija se ove godine bavi temom globalne logističke revolucije, današnjem mjestu Rijeke u njoj i time kako nacionalna prometna politika, globalni trendovi i djelovanje radnika i građana mogu oblikovati budućnost grada.

Program započinje u četvrtak, 20. travnja u 20 sati, kada će se u Art-kinu Croatia prikazati film Zaboravljeni prostor redatelja Allana Sekule i Noëla Burcha iz 2010. godine, o globalnom lancu distribucije robe velikim teretnim brodovima. 

Prezentacijski dio programa otvorit će u petak, 21. travnja filozof Tomislav Medak uvodnim izlaganjem pod nazivom Logistička transformacija svijeta i grada, s početkom u 18 sati. S osvrtom na procese standardizacije, kontejnerizacije, kompjuterizacije i povezivanja sistema brodskog, cestovnog i željezničkog prometa, koji su od sredine dvadesetog stoljeća omogućili intenziviranje globalnih tokova dobara kao nikada u povijesti, Medak će se u izlaganju dotaknuti položaja Rijeke u tom sustavu globalne razmjene. 

U 19 sati govorit će američko-iranska stručnjakinja na području logistike sa Sveučilišta u Londonu, Laleh Khalili, koja će se u prezentaciji Podčasnici kapitala baviti posljedicama utjecaja vojske i naftnih kompanija Velike Britanije i SAD-a u uspostavi infrastrukture za pomorski promet na Arapskom poluotoku. 

Predavanjem Logistička (kontra)revolucija u doba ograđenih tokova u 20 sati, američki književnik i teoretičar Jasper Bernes sa Sveučilišta Berkeley i Stanford tragat će za odgovorom na pitanje ne bi li se “logistička revolucija” zapravo trebala sagledavati kao kontra-revolucija, budući da je glavni razlog njenog pokretanja bio taj da se radništvu oduzme najvažnije oružje borbe protiv kapitala, a to je štrajk. Izlaganja će se održati na engleskom jeziku.

Idućeg dana, u subotu 22. travnja, Antun Sevšek će u 16 sati prezentirati istraživanje o upravljanju željezničkim uslugama u Hrvatskoj koje provodi Institut za političku ekologiju iz Zagreba. 

U 17.30 sati započet će okrugli stol pod nazivom Rijeka – lučki grad na kojem će se razgovarati o fizičkoj, povijesnoj i kulturnoj važnosti riječke luke za identitet grada koji je okružuje, njenom ekonomskom padu u odnosu na obližnje luke Kopar i Trst, te o pozitivnim primjerima lučkih gradova iz susjedstva i svijeta. Razgovor će moderirati Ana Vračar iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID). 

Predavanjem na engleskom jeziku pod nazivom Koridori borbe – logistika, prostori, štrajk, talijanski istraživač sa Sveučilišta u Bologni, Giorgio Grappi, nastavit će raspravu o ponovnom promišljanju ideje štrajka u eri ekspanzije globalnog kapitala, u kojoj logistika kao vodeća sila političke transformacije stvara nove hijerarhije i nejednakosti.

Za vrijeme trajanja festivala, riječki lukobran bit će mjestom izvedbe umjetničkog projekta SAID TO CONTAIN:, međunarodnog autorskog tima kojeg čine Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maja Leo, Christopher Kriese, Lisa Schröter, Miriam Walther Kohn i Stephan Stock. Prateći rute kojima se kreću teretni kontejneri, tragajući za kompanijama koje ih posjeduju i analizirajući regulacije koje sve to omogućuju, projekt nastoji prodrijeti kroz pukotine neprozirne ljušture globalnog kapitalizma i doznati kako proizvodnja, potrošnja i cirkulacija dobara oblikuju naša razmišljanja i živote. Predstava će se izvoditi u petak i subotu, 21. i 22. travnja s početkom u 21 sat, ispred kontejnera kojeg je za ovu priliku ustupio riječki Kreativni kolektiv Kombinat.

Sat vremena prije početka predstave, posjetitelji i prolaznici imat će priliku poslušati zvučnu instalaciju Zvuk riječke luke u vrijeme njezine najveće aktivnosti riječkog tonskog snimatelja i autora Ive Vičića, i time barem nakratko doživjeti buku, škripu i viku iz vremena kada je luka bila jedna od glavnih pokretačkih industrija Rijeke.

Također, pod vodstvom Marka Luke Zubčića i Lea Kirinčića, u Omladinskom kulturnom centru Palach održavat će se trodnevna radionica pod nazivom Dizajn sustava Mreže hrane, čiji će polaznici pokušati uspostaviti logistički lanac koji bi omogućavao dostupnost hrane predviđene za bacanje onima kojima je najpotrebnija.

Program festivala završava u Klubu Život glazbenim programom Mile Voli Disko koji će započeti u 21 sat.

Detaljan raspored i sadržaj programa pronađite na službenoj stranici festivala.


Povezano