Animafest 2023

Zagreb, razne lokacije
ponedjeljak, 05.06.2023. - subota, 10.06.2023.
Nema promjena u našem životu, r. Jingwei Xu

Animafest Zagreb 2023 otvara se 5. lipnja i traje do 10.lipnja, a odvijat će se u Kinu SC, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 djela, gostuje rekordnih 400 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte tu su i veliki tematski blok posvećen znanstvenoj fantastici u animiranom filmu, retrospektiva Williama Kentridgea (izložba, AV performans, masterclass, filmovi), poljska animacija, Animafest PRO s jubilarnim 10. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade. Čitav program dostupan je ovdje.

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić na konferenciji za medije istaknuo je rekordan broj inozemnih gostiju te podcrtao 8 hrvatskih radova u najjačim međunarodnim konkurencijama: Obiteljski portret Lee Vidaković, Vrijeme koje dolazi Natka Stipaničeva, Y Matee Kovač, Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, te Strana strana Sare Tomas i Pansion Paun Dorotee Radušić u Natjecanju studentskog filma, Hu Hu i rođendanska zabava Vjekoslava Živkovića i Putovanje Mirele Ivanković Bielen u Natjecanju filmova za djecu.

Obiteljski portret, r. Lea Vidaković

Natjecanje hrvatskog filma donosi pak 19 novih radova od kojih je Šuljić izdvojio novi film Martine Meštrović Haljina za finale i druge filmove koji nakon Animafesta festivalski put nastavljaju u Annecyju (Sjeti se kako sam jahala bijelog konja I. Bošnjak i Johnson Volde; Ispod maske D. Bakliže), nove radove Zagreb filma (Republika A. Begušić i Alef S. Tomića) te rekordnih 9 naslova s ALU-a. Šuljić je izdvojio i imena animacijskih klasika, oskarovaca i prijatelja festivala svih generacija koji se ove godine natječu u Zagrebu, poput Wendy Tilby i Amande Forbis (Leteći mornar), Joãa Gonzaleza (Prodavači leda) i Elizabeth Hobbs (Debitantica), Naomi Van Niekerk (Skalpeli) i Inés Sedan (Love Me True), kao i dvadesetak svjetskih premijera.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Williamu Kentridgeu – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2023. Kentridge je vodeće ime svjetske umjetničke scene čija se djela nalaze u stalnim postavima najvažnijih muzeja i galerija, a kazališne inscenacije u najslavnijim opernim i kazališnim kućama. Njegov univerzalni opus kreće se u rasponu od dječje književnosti, crteža, grafika, tapiserija i skulptura, preko glume, igranog filma, lutkarskih predstava, kazališne i operne režije i scenografije, do zahtjevnih transmedijskih projekata, instalacija, predstava i performansa. U animiranom filmu ovaj južnoafrički genij prepoznatljiv je po tehnici ugljena na papiru, autobiografskim inspiracijama (likovi Soho Eckstein i Felix Teitelbaum) i tematizaciji apartheida.

Haljina za finale, r. Martina Meštrović

U retrospektivnim programima Animafesta 2023 zaslužno mjesto pripada i velikanu Zagrebačke škole crtanog filma Aleksandru Marksu, dok će noviji radovi afirmiranih imena (Andreas Hykade, Simone Massi, Janet Perlman, Debra Solomon, Izabela Plucińska i dr.) biti prikazani u programu Iz majstorskih radionica uz sudjelovanje samih autora. Naposljetku, poljska animacija, s filmovima velikana poput Borowczyka (kojem se retrospektiva priređuje povodom stote godišnjice rođenja), Lenice, Giersza, Kucije i Dumałe, ali i autorica novije generacije, u fokusu je posebnog programa Animafesta 2023. 


Povezano