17. FAKI

ponedjeljak, 15.12.2014. - petak, 19.12.2014.
faki_630

Zagreb, 16 – 20. prosinca

Ovogodišnji, sedamnaesti FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja) posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta. “Željeli smo zapaziti što možemo učiniti, bez obzira kome pomogli, i pitali smo umjetnike koje su posljedice prepoznali na sebi nakon što su bili izloženi klimi. 9/10 ih smatra da su svakodnevno izloženi klimi, dok ostala nekolicina opaža samo velike klimatske promjene”, najava je festivala. Tijekom pet dana trajanja festivala, FAKI predstavlja osam predstava iz Hrvatske, regije i svijeta, te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5. prosinca.

Festival će biti otvoren 16. prosinca u 20 sati s predstavom Že(d)na udaha Teatra Nemerik iz Pule. Sljedeći dan, 17. prosinca, nastupaju potomci istih korijena, zagrebačka grupa PunkoŠIPAK čija redateljica Irena Boćkai također dolazi iz pulskog alternativnog kazališta Dr.INAT. PunkoŠIPAK izvest će predstavu (S)letovi u kojoj ponovno traže orijentaciju i identifikaciju pomoću prostorne svijesti kakva se nalazi u inteligenciji jata. 

U četvrtak, 18. prosinca, nastupa Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI-ju. Ove godine imaju predstavu Stid koja  podsjeća na iskonsko ljudsko dostojanstvo koje je danas potisnuto društvenim besmislom i depresijom. Nakon predstave, redatelj i osnivač najstarije eko-umjetničke komune u Srbiji, Božidar Mandić, održat će predavanje pod nazivom Ne-najavljena umjetnost o svom životu i umjetničkom radu tijekom četrdeset godina u šumi.

Sljedeća dva dana očekuju vas dvije predstave dnevno, u 20 sati Solange Blanke Bukač, autorska monodrama koja iznimnim, snažnim kazališnim jezikom ukazuje na nužnost humanosti, ljudskog dostojanstva, na život dostojan čovjeka i njegovog rada, bez svakodnevne prisile klasnih ograničenosti, bez ponižavanja, bez manipulacije, bez prikrivanja istine i na kraju, bez izdaje osobnih ideala i snova. U 22 sata predstavit će se grupa mladih koreografa Tripletrips s projektom Penisology, dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: Dotology Nikosa Konstantakisa i My penis told me I’m stupid Marcusa Tomczyka.

17. FAKI bit će zatvoren 20. prosinca predstavama s dvije rezidencije. U 20 sati gledamo prvu predstavu nastalu na FAKI rezidenciji La Marche de l’Empereur, kolektivno samopropitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona, redatelja Stavrosa Yagulisa i video umjetnice Maryvonne Riedelsheimer, koji će izvođače za svoje kazališno istraživanje naći na zagrebačkoj audiciji 6.12. u 15h u Žonglerskoj dvorani, u Medici. Berlinski projekt istražuje turizam kao političku opciju, odnosno zapadnjački tip slobode sadržan u konceptu putovanja te će se izvedbeni materijal oblikovati prema osobnom iskustvu umjetnika kao turista u prosincu u Zagrebu. U 22 sata grupa Freakvencija predstavit će projekt Frame It koji je započela ovo ljeto u Veneciji kao niz site-specific izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima.

U popratnom programu za sada su najavljeni koncert talijanske pop-trip grupe Oscar Fate iz Venecije i izložba fotografija autorice Tore Tkalec te još pokoja radionica, performans i koncert. Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Ulaz na cijeli festival je besplatan.

Točan raspored potražite ovdje.Povezano