10. Ohoho festival stripa i street arta

Zareb, Medika
četvrtak, 21.09.2023. - nedjelja, 24.09.2023.
OHOHO Festival 2022.

Autonomni kulturni centar Attack poziva na 10. izdanje OHOHO festivala stripa i street arta koji se održava od 21. do 24. rujna u prostorima AKC Medike.

OHOHO festival je prostor za kreativnost, stvaralaštvo, diskusiju i razmjenu suvremene strip i ulične umjetnosti umjetnika_ca koji_e stvaraju underground i alternativnu umjetnost prema DIY (uradi sam) poetici. Fokus festivala je na recentnoj uličnoj umjetnosti i nezavisnom stripu, a festivalski eventi – crtačke/muralističke akcije, radionice, rezidencija, izložba i razgovori – usmjereni su svima zainteresiranima za medij nezavisnog plakata, grafike, ilustracije i stripa. Festival nastaje u organizaciji AKC Attack i troje umjetnika_ica: Lee Kralj Jager, Marka Dješka i Antonija Bačić.

Iz najave: “Festival počinjemo u četvrtak (21.9.) promocijom novog broja OHOHOzina#5 na temu ‘novca’ (malo dvorište Medike). Zatim je otvorenje izložbe (u Galeriji Siva) strip-tabli iz aktualnog OHOHOzina, popraćena i radovima umjetnika Damira Stojnića (autora vizuala ovogodišnjeg festivala) i likovne umjetnice Monike Milas. Istu večer je otvorenje i izložbe plakata 10 godina OHOHO festivala te stripova iz projekta WOMCOM (Women Power in Comix) u Infoshop Pippilotta.

Kao i svake godine u ova tri uzbudljiva dana nas očekuje bogati program te nekoliko ekskluzivnih promocija strip izdanja od kojih će neka svjetlo dana ugledati upravo na ovom desetom izdanju OHOHO-a: Lavanderman-zatvorske priče Vinka Barića i Tonia Favera, SF fanzin Crna rupa Stipe Kalajžića, strip-album Brodski dnevnik Korine Hunjak, strip-album TiComix od Tihomira Tikulina Tice, novi strip album Nokak Krešimira Zimonića te fanzin Iracionalist iz Rijeke.

Prvi puta ove godine imamo specijalnog gosta i to ni manje ni više slovenskog strip-autora i teoretičara stripa Iztoka Sitara, koji je sudjelovao sa svojim stripom u prvom broju OHOHOzina, ali i u zadnjemu, na temu novca. Iztok ove godine na OHOHO-u predstavlja svoj cijelokupni opus u radu na stripu i pisanju o stripu.

Ekipa iz Radio Študenta će uraditi event Strip u živo po prvi puta izvan Slovenije! Strip uživo je glasovna animacija stripa, kojega se prati na velikom platnu dok gledatelji slušaju zvukove glazbe, šumova i postave glumaca koji sinkroniziraju svaki kadar. Strip kojega će se čitati u živo jesu Bosanske basne Tomaža Lavriča.

Za vrijeme trajanja festivala prostore Medike oslikavati će umjetnici_e pod vodstvom Antonije Bačić koja nam se ove godine pridružila u organizacijskom timu. Festival će biti popračen i putem Stripovedač podcasta koji nam dolazi iz Beograda.Svaki dan u dvorištu Medike nalazit će se i buvljak na kojemu ćete moći pronaći različita strip izdanja, albume, časopise, grafike, DIY merch, te plakateriju Partizanprinta (Makedonija), Matrijaršije (Srbija) i još mnogo toga.U subotu Klub Mikro sprema otvorenje izložbe PREFIKS u Mikru, skupa sa projekcijama animiranih filmova na kojima su radili strip autori_ce, te DJ nakon toga.”


Povezano