10. DOKUart

subota, 03.10.2015. - petak, 09.10.2015.
doku_630

10. DOKUart – jubilarno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Bjelovaru se održava od 4. do 10. listopada. U glavnom festivalskom programu, u sedam dana bit će prikazano 12 domaćih i inozemnih filmova, po izboru selektorice Rade Šešić, Bjelovarčanke koja živi i radi u Nizozemskoj, dokumentaristice i ugledne suradnice mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma (IDFA Amsterdam, IFFR Rotterdam, SFF Sarajevo, Mumbai, Krakow…). 

Festival donosi 7 hrvatskih premijera, a otvara ga jedna od njih – nizozemski film “Oko svijeta u 50 koncerata” glavne gošće festivala, redateljice Heddy Honigmann. Riječ je o jednoj od najproduktivnijih autorica koja je snimala po cijelome svijetu, a pored tridesetak dokumentarnih, režirala je i igrane filmove. Također, premijerno će biti prikazani i indijsko-američki film “Radhe, Radhe – rituali praznika Holi”, njemački “Mars izbliza”, nizozemski “Vrijeme i mjesto, razgovor s mojom majkom”, “Zimski san u Lukomiru” i “Pljesak jednom rukom”, te poljski “Vođe”. Organizator je Udruga za promicanje kulture DOKUart, a ovogodišnja zemlja partner – Kraljevina Nizozemska. 

Festival ima i bogat popratni program. Redateljica višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “Goli” Tiha K. Gudac, na susretu pod nazivom “Film i ja”, otkrit će tajne stvaranja dobrog filma. Osim posebnih projekcija u malom, intimnom kinu u DOKUbusu, kao i 10 projekcija u alternativnim prostorima uoči, za vrijeme i nakon festivala – od zatvora, preko doma umirovljenika, za publiku kojoj ni kino, ni dokumentarac nisu lako dostupni, DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put u Općini Veliko Trojstvo.

Sastavni dio festivala je i Mali DOKUart koji nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce…

Desetu godinu ustrajnog rada na očuvanju publike DOKUart nastavlja u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, gdje festivalska publika može uživati u filmovima, u idealnim uvjetima digitalne kino dvorane.

Sve informacije o festivalu možete pročitati ovdje.


Povezano