Klasa, klasna teorija, klasna borba

petak, 16.10.2015. - subota, 17.10.2015.
Occupy_London_Finsbury_Square_360

Centar za radničke studije 17. i 18. listopada u prostorijama MAZ-a (Mreža antifašistkinja Zagreba) organizira seminar Klasa, klasna teorija, klasna borba

Predavanja će održati Stipe Ćurković i Mislav Žitko iz CRS-a, potom John Milios, profesor političke ekonomije na atenskom Nacionalnom tehničkom fakultetu, sociologinja i članica BRID-a Dora Levačić te Branko Bemčić, doktorski kandidat na Sveučilištu u Ljubljani.

Seminar će pokušati dotaknuti sljedeća (i povezana) pitanja: Postoji li koherentno klasna teorija kod Marxa? Što napraviti sa kakofonijom pluralnosti klasnih teorija unutar i oko Marksizma? Može li eksplanatorna centralnost koncepta klase za razumijevanje suvremenih kapitalističkih društava biti održana i koherentno zagovarana? Koji je eksplanatorni djelokrug i gdje leže eksplanatorne granice klasno-baziranih pristupa razumijevanju kompleksnosti kapitalističkih društava? Kako pristupiti spornom problemu političke subjektivacije i koji je njegov odnos prema klasi? Kako odgovoriti na izazove klasno-bazirane politike unutar ljevice? Koje su granice i moguće  vrline, klasno baziranih pristupa kao i njihovih različitih izazova? Je li moguće teoretski i politički integrirati te izazove u projekt ne-reduktivne obnove klasne analize i politike ili je takvo nastojanje od početka osuđeno na propast? Na temelju čega može takav susret postati analitički i politički produktivan? 

Više o seminaru, predavačima i rasporedu predavanja pročitajte ovdje.


Povezano