Ana Kuzmanić: Prostor bez imena – ranjiva pozicija i sustavi

Zagreb, Pogon
srijeda, 17.04.2024.
autorica crteža: Ana Kuzmanić

U srijedu, 17. travnja u 18 sati u velikoj dvorani Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade održat će se izvedbeno predavanje vizualne umjetnice Ane Kuzmanić. U sklopu programa, Kuzmanić će nas provesti svojim životnim i obrazovnim putevima pogledom kroz prizmu disleksije prepoznate tek u odrasloj dobi (i osvrnuti se na birokratsko-tekstualni pritisak obrazovnog i umjetničkog sustava).

Upitam se da li je u današnjem vremenu moguće biti umjetnik bez riječi… Ili možda još važnije da li je moguće artikulirati sebe izvan riječi. I kako unutar sve veće birokracije ostvarit’ prostor igre.”  

Ovim događanjem također otvaramo program Kritička dramaturgija koji nastaje u suradnji Kurziva/Kulturpunkta i SPID-a, a u svom trećem izdanju bavi se krovnom temom odučavanja.

Ana Kuzmanić je umjetnica iz Hrvatske čija se praksa temelji na istraživanju i zajedničkom radu. Njezin rad aktivno problematizira svakodnevni život, ispituje napetosti između individualnog i društvenog, politike i poetike te traži potencijale za promjenu. Korištenjem širokog spektra medija kao što su javna intervencija, zvučne instalacije, knjige umjetnika, tiskani mediji, performansi i video, njezin je rad često vezan za specifično mjesto i vrijeme. Uz vlastitu praksu, radi s međunarodnim umjetničkim kolektivom Eastern Surf i kao izvanredna profesorica na Sveučilištu u Splitu.

***

Prezentacija Ane Kuzmanić dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije provode Kurziv, Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.    


Povezano