11. Fališ

Šibenik, razne lokacije
srijeda, 06.09.2023. - subota, 09.09.2023.

Ovogodišnje izdanje Festivala alternative i ljevice Šibenik – Fališ započinje 6. rujna otvaranjem izložbe Obnova u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.

Izložba tematizira tranziciju spomen parka Šubićevac iz isključivo režimskog prostora u prostor svakodnevice naših sugrađana_ki s ciljem afirmacije marginalizirane pozicije Program se u prvom danu festivala nastavlja predstavljanjem stripa Helene Klakočar i prikazivanjem filma Ivana Ramljaka El shatt: nacrt za utopiju na tvrđavi Barone. Ove godine organizacija prikazivanja filma i filmskog programa ostvarena je u suradnji s JU Tvrđavom kulture. U četvrtak, petak i subotu (7.,8. i 9. rujna) program se seli na uobičajenu lokaciju Male lože gdje će gostovati niz intelektualaca_ki, kritičara_ki iz čitave regije.

U četvrtak će se obrađivati teme ljudskih prava, javnih prostora i odnosa moći u prostorima turistificiranih zajednica i to predstavljanjem knjige Filipa Balunovića Beda ljudskih prava, javnim razgovorom Feminizam i prostor koji će voditi feministička teoretičarka Biljana Kašić i aktivistkinja Vesna Janković. Na kraju gledatelji će slušati Igora Lasića, Marina Nižića, Emila Jurcana i Blanku Levačić na okruglom stolu Od tvornice do pozornice na kojem će se pretresti teme javnog interesa, javnih prostora, (ne)postojanje urbanizma kao takvog i brojne druge aktualne teme.

U petak program započinje predavanjem Maje Breznik o statusu radnika i prekarijatu u kapitalizmu. Nakon toga nastavlja se predstavljanje knjige Zorana Grozdanova Domovina slikana tamjanom, čije će predstavljanje prisnažiti Viktor Ivančić i Marko Vučetić, uz moderiranje Branka Sekulića. Program u petak završava predavanjem Borisa Budena po nazivom Postkomunistička tranzicija – kraj jedne iluzije.

Subota počinje predstavljanjem knjige Igora Beleša Listanje kupusa koja govori o prijateljstvu na početku Domovinskog rata. Nakon toga na okruglom stolu na kojem će sudjelovati Marijana Hameršak i Emina Bužinkić, a koji će moderirati Drago Župarić-Iljić otvorit će se pitanje Jesmo li i rasisti?, dok će se program ovogodišnjeg Fališa završiti predavanjem Josipa Lučeva pod nazivom Hrvatski kapitalizam i radosti periferije.

Svi programi u četvrtak, petak i subotu započinju od 20 sati na Maloj loži u Šibeniku. Festivalski centar ovogodišnjeg izdanja festivala Fališ je klub Azimut gdje će se u subotu održati i koncert Kali Fat dub-a, glazbeno scensko uprizorenje otvara teme kapitalističkog izrabljivanja, ekologije, potrošnje, rata i kroz ironiju i sarkazam ukazuje na suludost trenutka u kojem živimo.

Svi programi festivala su besplatni i otvoreni za javnost.


Povezano