Zajedno prema novim prostorima!

četvrtak, 10.12.2015. - četvrtak, 10.12.2015.
neopipljivo

Nakon Bergena u lipnju i Rijeke u rujnu 2015. NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi treće je događanje koje BADco. organizira u nizu pod nazivom Institucije treba graditi. Kombinacijom žive izvedbe, izložbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja napuštenih tvornica projekt okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih kulturnih modela, potencijalne korisnike i gledatelje.

U POGON-u Jedinstvo 11. prosinca održat će se privremena prostorna rekonstrukcija izložbene koncepcije Neopipljivo/Intangible, koja je u lipnju 2015. bila prikazana i nagrađena u sklopu Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora. U želji da se “radno” i zajednički obilježi nagrada, ali i da se izbjegne preslikavanje situacije iz Praga, koja će u cjelovitom obliku biti predstavljena u ožujku iduće godine u MSU, predstavljeni autori odlučili su rekreirati prašku koncepciju kroz medijski hibridno događanje koje spaja živu izvedbu i jednodnevnu izložbu.

Umjetnici, redatelji i scenografi pritom će radove obuhvaćene praškom izložbom rearanžirati i “prevesti” u potpuno novu prostornu i medijsku situaciji. Naime, izvorna izložba održana u sklopu PQ2015 bila je bazirana na kratkim filmskim prikazima predstava i performansa u režiji Ane Marije Habjan. Događanje u Jedinstvu, s druge strane, vraća svaki od tih pojedinačnih projekata u prostor žive izvedbe, u kojem se dotad nepovezani i međusobno dislocirani radovi odvijaju simultano, u zajedničkom, dijeljenom prostoru.

Preklapanjem prostornih, scenskih i scenografskih strategija u praznom prostoru bivše industrijske hale umjetnici će ponuditi eksperiment koji odnos napuštenih prostora i budućeg društva vidi kroz susret, dijalog i zajedništvo.

Sudjeluju BADco., Boris Bakal & Leo Vukelić, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Božena Končić Badurina, Oliver Frljić & Igor Pauška, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić. Početak javnog postavljanja izložbe je u 14 sati, izvedbe i kustosko vodstvo u 19 sati, a u 22 sata započinje slavlje.

Događanje NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi ostvareno je u suradnji s platformom Upgrade!, koja se organizacijski odvija kroz partnerstvo s Operacijom:Grad, WHW – što, kako i za koga, CMS – Centrom za mirovne studije i Attackom. 


Povezano