Stol u javnom prostoru

četvrtak, 03.12.2015. - četvrtak, 03.12.2015.
Matea_Bucar_630

U petak, 4. prosinca u Filodrammatici s početkom u 16 sati, održat će se prezentacija rada na rezidenciji i radionicama na kojima će Mateja Bučar istraživati ideju urbane koreografije. 

Predmet istraživanja je (mali) stol u javnom prostoru (kafićima, terasama) uz kojeg pričajući prolazi naš osobni/javni život.  Na debati uz kavu umjesto riječi koristit će se pokret kojim će se stvoriti specifična koreografirana situacija urbanog života poslužiti kao temelj  razmatranja same ideje urbanih koreografija s teoretskih, povijesnih, osobnih perspektiva.

Prostor Plus u suradnji s rezidencijom Kamov dovodi ovu slovensku urbanu izvedbenu umjetnicu i umjetničku organizaciju DUM ne bi li razvili riječku verziju urbane koreografije Zeleni stol. Tijekom rezidencijalnog boravka od 1. do 4. prosinca 2015. godine, uz sudjelovanje zainteresiranih riječkih izvedbenih te inih umjetnika radit će na oblikovanju dotične urbane koreografije.

Umjetničku organizaciju DUM osnovala je Mateja Bučar 1999 godine. Okuplja međunarodne umjetnike te djeluje kao producent i koproducent projekata na području izvedbenih umjetnosti (suvremeni ples), vizualnih umjetnosti i novih medija. 

Mateja Bučar završila je Ljubljansku školu za balet te nastavila obrazovanje na Rosella Hightower dance centre u Cannesu te na radionicama Arthura Rosenfelda, Donne Uchisono, Johna Jaspersa i Fatou Traore. Članica je Slovenskog narodnog kazališta, opere i baleta u Ljubljani i Plesnog kazališta Ljubljana. Od 1992. djeluje kao samostalna umjetnica. Koreografirala je mnoge autorske izvedbe, a u suradnji s Egon March Institute kreirala je predstave Ton-Ka, Cukrarna i A B Sence. Temom urbanih koreografija Mateja Bučar bavi se od 2010. radom na projektima Zeleni stol (2015), Neprimijećeni (2013), Parkiranje-pakiranje (2012), Zeleno svjetlo (2010).

Tema rezidencije je posljednja od urbanih koreografija Mateje Bučar, Zeleni stol iz 2015., koja se oslanja na djelo Kurta Joosa Green table iz 1932. Joosov Green table predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti koreografije kada je Joos prvi put postavio (veliki) stol kao prostor i objekt koreografije, odnosno, na veliki zeleni stol diplomacije 20. stoljeća koreografski postavio bezvremensku i neosobnu ratnu trgovinu i njen profit. DUM je pak, zainteresiran za urbanu svakodnevicu, njene stolove za kavu i štandove, pločnike te na kafiće suvremenog svijeta.

Pozivaju se svi zainteresirani plesači, koreografi, mislioci, pisci i svi koje zanima tema i refleksija  javnoga/urbanog prostora. Radionica je besplatna i otvorenog tipa, prisustvovati se može sva četiri dana, ili samo određenih dana ili sati prema vremenskim mogućnostima i interesu. 

Prijave na radionicu primaju se do ponedjeljka 30. studenog na adresu elektroničke pošte.  

Za dodatne informacije u vezi radionice kontaktirajte nas na mail adresi.

 

 


Povezano