Prostor za kolektivno stvaranje

srijeda, 03.10.2018. - subota, 27.10.2018.
UgoLaPietra_630

FOTO: Commutatore (1970.) / Arhiv Ugo la Pietra

U Galeriji umjetnina u Splitu otvorena je izložba Ugo La Pietra: neuravnoteženi sistemi u kustoskom odabiru Darka Fritza i Sonje Leboš iz udruge Siva zona. Ova izložba prvi je modul u oblikovanju velike međunarodne izložbe o Međunarodnim susretima u Veloj Luci od 1968. do 1972., kojom će isti biti cjelovito predstavljeni u riječkom MMSU-u 2021. godine. 

Međunarodni susreti započeli su kao ljetna kolonija likovnih umjetnika za rad u tradicionalnom mediju mozaika, a razvili su se u interdisciplinarne sinteze raznih umjetničkih disciplina, urbanizma, arhitekture te multimedijalnog pristupa koji uključuje masovne medije. Sudionik je bio i Ugo La Pietra, čije rezultate sudjelovanja ova izložba cjelovito predstavljamo po prvi puta.

Godine 1967. La Pietra inicira teoriju o neuravnoteženim sistemima te ih transformira u radove i akcije radikalnog dizajna u urbanim okruženjima. Moguće intervencije na obali uz Velu Luku, gdje je 1970. surađivao na razradi plana turističkog naselja Plitvine, La Pietra također opisuje kao neuravnoteženu intervenciju. Njegov projekt predlaže prostorni model za transformaciju pejzaža dalmatinske obale, koji je predstavio na pratećem simpoziju pod nazivom Urgentna urbanost – prijedlozi za dalmatinsku obalu. Projekt je nastavak njegovog istraživanja Urbana čvorišta, koje je započeo 1965. Prijedlog uključuje radikalnu land-art intervenciju rezanja vrha obližnjeg otočića.

Izložba ostaje otvorena do 28. listopada.


Povezano