Marx nije mrtav? Kako i zašto?

četvrtak, 30.03.2017. - četvrtak, 30.03.2017.
marx_630

“Pridružite nam se u razgovoru o “uskrsnuću” Marxa i marksizma te zajedničkom promišljanju je li i ovaj put marksizam koji stupa na scenu, nakon krize devedesetih, bogatiji za nove deklinacije Marxove misli i nove oblike njenog provođenja u praksu”.

Damir Pilić i Katarina Peović Vuković autori su dviju recentno objavljenih knjiga, koje, iako na različite načine, obrađuju problematiku Marxovog mišljenja i marksizma. Damir Pilić knjigom Marx nije mrtav (Arkzin, 2016.) kroz novinarsko istraživanje života onih koju su do 1990. godine profesionalno proučavali i naučavali marksizam razotkriva iluzije i bijedu suvremene hrvatske povijesti, kao i aktualnost Marxove misli (pa i marksizma) čija budućnost ne prestaje.

Upravo je knjiga Katarine Peović Vuković Marx u digitalnom dobu (Durieux, 2016.) dokaz aktualnosti Marxa i marksizma. Autorica koristeći Marxovu kritiku kapitalističkog društva analizira problematiku medija u suvremenom društvu. Marxova misao nije za autoricu epistemološki instrumenti pored drugih, već upravo ključ za razumijevanje sadašnjosti. Njezina knjiga ne upućuje samo na aktualnost i plodonosnost Marxa i marksizma, već aktualizira i sam pojam dijalektički materijalizam.

Osim spomenutih autora, u razgovoru još sudjeluju Zvonko Šundov i Toni Prug, dvojica znanstvenih radnika čija se djelatnost odvija u svijetu Marxovih analiza.

Urednik i voditelj tribine je Luka Bogdanić. Tribina će se održati 31. ožujka u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

 


Povezano